Közélet

2009.07.20. 19:14

Milyen lesz a Holding Varga Péter után?

Az elmúlt hét csütörtökén a rendkívüli közgyűlés zárt ülésén azonnali hatállyal felmentették Varga Pétert, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját. Annak jártunk utána, mi is volt pontosan a felmentés oka.

Cseri László

Egy pécsi ügyvédi irodát bízott meg Páva Zsolt polgármester és Nagy Csaba alpolgármester a PK Zrt. és a PK Busrent Kft. között létrejött, 176 busz eladási szerződésének felülvizsgálatával. A vizsgálat eredményei alapozták meg Varga Péternek, a Pécs Holding vezérigazgatójának menesztését. A jelentés nem került napvilágra, mert zárt ülésen tárgyalta a közgyűlés Varga Péter kérésére, aki az ülésen nem jelent meg.

A vizsgálat megállapítása szerint viszont megjelent a vezérigazgató 2008. november 21-én a PK Zrt. közgyűlésén, amelyet az ott készített jegyzőkönyv bizonyít. „Különösen elgondolkodtató a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatójának szerepe, aki a sajtóhírek szerint a sajtóból értesült a buszpark eladásáról.

Ezen állítással viszont ellentétesek a vizsgált dokumentumok” – olvasható a jelentésben. A tavaly novemberi közgyűlésen ugyanis a PK Zrt. vezérigazgatója, Keczer László tényként közölte: „külső tőkebevonás céljából a PK. Zrt. 2008 decemberében egyrészt 40% mértékű tulajdoni részesedésével vagyonkezelő gazdasági társaságot alapít, mely társaság 2009. január 20-ig tulajdonosává válik a PK Zrt. által üzemeltetett autóbuszoknak...” A vizsgálat megállapítja, hogy Varga Péternek a „tájékoztatással szemben semmiféle észrevétele nem volt, nem kifogásolta a tervezett intézkedést, sőt, semmiféle tájékoztatást nem adott az ügyletről Pécs M. J. Város Önkormányzatának.” Egy 2009. április 15-én felvett emlékeztető szintén tényszerűen tartalmazza a járműpark átruházását, mint már lezajlott eseményt, erről is bizonyíthatóan tudott Varga Péter. „A vezérigazgató az ügyletsor tekintetében nemcsak mulasztott, hiszen a döntés-előkészítés alapvető nyomait sem találtuk, hanem a fenti közgyűlési határozat megszavazásával tevékenyen közreműködött az ügy elindításban” – állapította meg a vizsgálat.

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta: reményeik szerint szeptemberre új vezetője lesz a Holdingnak, amelyből valódi holdingot szeretnének létrehozni. Addig kiderítik, lehet-e a benne lévő egyes cégeket összevonni, megszüntetni, és az egész vállalatirányítási rendszert ésszerűbben működtetni. Varga Pétert megpróbáltuk megszólaltatni, de nem volt elérhető. A Holding sajtóreferense szerint a volt vezérigazgató nem kíván a sajtónak nyilatkozni felmentésével kapcsolatban.

Színlelt a szerződés, állítja a vizsgálati jelentés

A vizsgálati jelentés szerint semmis az a szerződés, amely jogszabályba ütközik, vagy amelyet jogszabály megkerülésével kötöttek, továbbá semmis a szerződés akkor is, ha nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik. Márpedig a szerződéses szabadság nem korlátlan, a törvény nem fogadja el érvényesnek azokat a szerződéseket, amelyek nyilvánvalóan sértik
az általánosan kialakult erkölcsi normákat. Színlelt szerződésről van szó, állítja a vizsgálat, mert valós gazdasági események nélkül színlelték az adásvételt és a bérletet valódi szerződési akarat nélkül. Felmerül
a hűtlen kezelés gyanúja is.

Semmisségi per megindítását javasolják

Nem tőkebevonás, hanem tőkekivonás történt a PK Zrt.-nél, amely többmilliárdos költséget eredményező kötelezettséget vállalt, írja a jelentés. Megsértették a szindikátusi szerződést is, mert a PK Zrt. Mecsekbusz Kft. nevű kisebbségi tulajdonosa nem teljesítette a buszok lecserélésére vonatkozó kötelezettségét. A vizsgálat javasolja
a szerződések azonnali pénzügyi, adózási és közgazdasági hatásainak az elemzését, semmisségi per megindítását a szerződések vonatkozásában, az iratok megküldését a rendőrség részére, továbbá a Holding és a PK Zrt. vezérigazgatójának felelősségre vonását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!