Közélet

2009.07.15. 14:09

Népszavazást kezdeményez a pécsi városvezetés

Ha a közgyűlés úgy dönt, az elkerülő útról és a parkolási rendszerről is voksolhatnak a pécsiek. A pécsi polgármesteri kabinetiroda tegnap közleményt adott ki, amelyben bejelentették, Páva Zsolt polgármester helyi népszavazást kezdeményez.

M. B.

„Két kérdésben szeretnénk kikérni a pécsi polgárok véleményét, és azért népszavazással, mert annak komoly, megkerülhetetlen súlya van... tarthatatlan állapotokat idéz elő a kertvárosi »elkerülő út«, amely egyedülálló módon nem el, hanem bevezeti a forgalmat a sűrűn lakott városrészbe. Hasonlóan tarthatatlan a pécsi parkolási rendszer is, amely meggyőződésünk szerint nem a pécsiek érdekeit szolgálja, hanem egyes magánérdekeket a közösséggel és a várossal szemben. Ebben is változtatni akarunk.” A polgármester tervei szerint a népszavazásra október 18-án, a kertvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztással egyszerre kerülne sor.

Az MSZP ugyancsak közleményben reagált. Ennek lényege, hogy a két ügyet támogatják, ám a voksolást nem. Indoklásuk szerint „a Fidesz által feltenni kívánt két kérdés ügyében nem szükséges 18 millió forintot kidobni az ablakon”. Másrészt véleményük szerint a feltenni kívánt kérdésekre előre tudhatóak a válaszok. Azt javasolják, tűzzék a következő rendes közgyűlés napirendjére a két kérdést, és közgyűlési határozattal döntsenek. Hangsúlyozzák: felháborítónak tartják, hogy Páva Zsolt és a Fidesz trükközni kíván a népszavazással, hiszen azt a kertvárosi időközi választás időpontjára kívánja kiírni. „Kifejezetten pofátlanság, hogy az adófizetők és a város 18 millió forintjából akarnak kampányolni” – áll a dokumentumban.

Juhász István, a Szövetség Pécs Városáért frakció nevében azt nyilatkozta, kidobott pénz a voksolás költsége, s úgy fogalmazott, a komoly megfontolásokat igénylő döntéseket a város vezetésének, s a közgyűlésnek kell meghoznia, felvállalva azok következményeit is.

Információink szerint a mai közgyűléstől több képviselő is távol marad, így kétséges, kap-e elegendő szavazatot a kezdeményezés.  

A két kérdés szövege

A pécsiek – amennyiben ma a voksolás elrendeléséről határoz a közgyűlés – a következő kérdésekről dönthetnek október 18-án:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010-ben vállaljon pénzügyi elkötelezettséget az M60-as autópálya végcsomópontját a város délnyugati elkerülő útjával összekötő útszakasz megépítésére vonatkozóan kertváros közútjainak biztonságosabbá tétele és az átmenő forgalom csökkentése
érdekében?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenlegi magas parkolási díjak és az indokolatlanul nagy kiterjedésű parkolási zónák miatt a jelenlegi szolgáltatóval fennálló szerződés megszűnése után, a város saját városi tulajdonban lévő céggel biztosítsa a parkolási szolgáltatást?”

Kiírni egyszerűbb

A közgyűlés a jogszabályok szerint egyszerű többséggel dönthet a voksolás elrendeléséről. Ahhoz, hogy a helyi referend m érvényes legyen, a választók több mint felének, vagyis több mint 63 ezer embernek a részvétele szükséges. Továbbá, az érvényesen szavazók legalább felének azonos választ kell adnia. Az érvényességi küszöb átlépése nem egyszerű feladat: a lokátorról tartott voksoláson nem sikerült, akkor alig több, mint 41 ezren voksoltak.

A Jobbik közleménye

A Jobbik elképesztő pénzpazarlásnak tartja Páva Zsolt polgármester népszavazási kezdeményezését, hiszen eme mindenki által támogatott kérdéseket a közgyűlés önmagában is megoldhatta volna, de azokat mint önkormányzati képviselő és polgármester is beterjeszthette volna.

A Jobbik inkább ezzel az ötlettel inkább azt gyanítja, hogy így a polgármester úr ezekkel az egyértelmű ám kicsit ködös kérdésekkel szeretné az időközi országgyűlési választás részvételi arányát megnövelni, mely választáson a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem indul, hisz eme kis időintervallumra szóló mandátumnak nincs értelme.

A választópolgárok az előző választáson megmutatták a részvételükkel, hogy őket sem érdekli ez a választás, és inkább egy előrehozott referendum lenne célszerű. A Jobbik 15%-os pártként már a Parlamentbe való aktív munkára készül, s nem vesz részt egy újabb értelmetlen 15 millió Ft-ot felemésztő harcban, ahol még a legnagyobb ellenzéki párt sem merte elindítani saját, önálló jelöltjét, s önnön infrastruktúráját egy megkérdőjelezhető iskolai végzettségű jelölt szolgálatába állította, és talán állítja újonnan.

Németh Zsolt megyei elnök
Pécs, 2009. július 15.

Az MSZP közleménye

Dr. Páva Zsolt 2 hónapja tölti be Pécs város polgármesteri tisztségét, ám sajnos ezen idő alatt sem volt képes a közgyűlés normális működését biztosítani, hiszen a holnapi lesz a 7. rendkívüli közgyűlés az eddig összehívott 8-ból!

A város anyagi helyzete nem könnyű, ám ilyen mértékű kapkodást semmiképpen nem tesz indokolttá. A még az előző városvezetés által előkészített beruházások, fejlesztések, EKF projektek sínen vannak, nem egy közülük már a megvalósítás szakaszába lépett, ám a Fideszes városvezetés eddigi tevékenységével éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit még ellenzékként folyamatosan számon kért az akkori városvezetésen. 

Előkészítetlen ülések, kiosztásos anyagok tömkelege jellemzi az elmúlt időszakot, és már csak hab a tortán a holnapi – immár 7. rendkívüli – közgyűlés előterjesztéseinek a sorsa. Érdeklődésünkre a Városházán még a mai nap délelőtt sem tudtak felvilágosítást adni néhány előterjesztés tartalmáról. Ma délután kaptuk meg e-mailben a hiányzó anyagokat és megdöbbenve szembesültünk a Fidesz „népszavazási” kezdeményezésével.

A Fidesz által feltenni kívánt 2 kérdés ügyében egyrészt egyáltalán nem szükséges 18 millió forintot kidobni az ablakon, hiszen Páva Zsolt nemrég bizonyította, hogy 400 ezer forintból 25 000 lakost el tudott érni telefonon és ki tudta kérni a véleményüket. (Azt sajnáljuk, hogy Polgármester Úr ígéretével és az SZMSZ-el ellentétesen még mindig nem bocsátotta rendelkezésünkre a közvélemény-kutatás szerződését, mert biztosak vagyunk benne, hogy létezik az a szerződés!) Amennyiben a Fidesz közvélemény-kutatást akar végezni, folyamodjon a már jól bevált eszközeihez és saját büdzséből oldja meg a kutatást, ne az adófizetők pénzéből!

Másrészt véleményünk szerint nem szükséges semmiféle kutatás, mivel a feltenni kívánt kérdésekre előre tudhatóak a válaszok.
Ki ne szeretné, hogy elkerülő út épüljön Kertvárosban?
Ki ne szeretné, hogy ha lejár a parkoló cég szerződése, akkor kedvezőbb feltételekkel lehessen parkolni?
Páva Zsolt a kampányban azt ígérte, azonnali hatállyal felbontja a parkoló cég szerződését, most mégsem tesz mást, mint amit a szocialisták tettek volna, megvárja, amíg lejár a szerződés és utána változtat a helyzeten.

Harmadrészt felháborítónak tartjuk, hogy Páva Zsolt és a Fidesz trükközni kíván a népszavazással, hiszen a kertvárosi időközi választás időpontjára kívánja kiírni azt. Kifejezetten pofátlanság, hogy az adófizetők és a város 18 millió forintjából akarnak kampányolni, akkor, amikor az egyik napirendi pont éppen a költségvetési megszorításokról szól!

Az MSZP támogatja a két ügyet és javasoljuk, hogy tűzzük a következő rendes közgyűlés napirendjére – már ha belátható időn belül a Polgármester egyáltalán összehív rendes közgyűlést – a két kérdést, és közgyűlési határozattal döntsünk róla. Ebben az esetben még a 400 ezer forintos telefonos közvélemény-kutatást is meg lehetne spórolni.  

Pécs, 2009. július 15.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!