Közélet

2009.07.19. 17:07

Rajzanak a futrinkák, a zárt ablak segíthet

Vélhetően a hőség miatt jelentek meg egyszerre nagy számban a futrinkák több településen is. A futóbogarak ártalmatlanok, a jól illeszkedő ablakok és szúnyoghálók kint tarthatják őket.

K. E. I.

Az elmúlt napokban több olvasói jelzést is kaptunk Pécsről, illetve Komlóról, hogy fekete, nehézkesen repülő bogarak lepték el a szobákat, házakat, egyéb épületeket. Egy komlói édesanya azután érdeklődött lapunknál, kell-e tartania az egy, másfél centis bogaraktól, mert bár nem csípnek, zümmögésükkel, illetve azzal, hogy a lakásban össze-vissza futkosnak, megijesztik a gyerekeket.

A beszámolók alapján Tóth Béla biológus elmondta, minden bizonnyal gabonafutrinkákról van szó, amelyek az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, így senkinek sem kell félnie tőlük.

A gabonafutrinka főként fekete, redős páncéljáról, barna lábairól és rövid csápjáról ismerhető fel, valamint gyors mozgásáról, hiszen a futóbogarak családjába tartozik. Annak, hogy egyszerre ennyi bogár jelent meg a lakóházak között, vélhetően a hőség az oka, hiszen a forróság felgyorsítja a talajban élő lárvák fejlődését, illetve az azt követő rajzást. Őszig, vagy hűvösebb idő beálltáig számítani kell a jelenlétükre, akkor azonban már kevésbé láthatóan, a természetben szétszóródva keresnek élelmet.

Többféle kártevőt is elpusztítanak, ellenük viszont a legjobb védekezés a szúnyogháló és a zárt ablak – összegezte a tudnivalókat Tóth Béla.

Címkék#komló
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!