Közélet

2009.07.11. 19:13

Rockmaraton: a punk- és a metálélvezet filozófiája

A rockénekest formázó, Dream Theater-pólós srác magától értetődően summázza a Rockmaratonon az érdeklődési kör alakulását napi szinten: délután hatkor még a zene és a pia a legfontosabb. Nyolckor pia, zene, csajok, tízkor csajok, pia, zene a sorrend, éjfél után pedig a zene már egyáltalán nem lényeges.

Mészáros B. Endre

Akadnak azért szép számmal, akik kizárólag a zene kedvéért spóroltak erre a bulira egész évben. A punkok napján például kifejezetten jellemzőek a megszállott kinézetű figurák. – A kakastaréj, a bakancs, a szegecselt arc csak külsőség, az igazi punk életérzés odabent rejtőzik – vázolja a dolgok lényegét Steppán Zoltán Veszprémből. Nagyon sokan pózolnak már ebben a dizájnban, de az igazi punkérzés egy olyan anarchiáról szól, amelynek nem a káosz, hanem az emberek egyenlősége az alapja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A punkok napján például kifejezetten jellemzőek a megszállott kinézetű figurák
[/caption]

Eltűnőben van ez a gondolat, és maga a korosztály is, pár éve még háromszor ennyien voltunk Pécsett. Punknak születni kell, nem elég hozzá kétoldalt felnyírni a hajat. Barátnője, Sewinger Zsuzsa bőszen bólogat, s megjegyzi, már általánosban volt egy bandájuk, ahol mindig erről a zenéről és a hozzá tartozó szubkultúráról szóltak a társalgások. Csak annyi változott, hogy most a munkából csípnek el egy-egy napot, amikor punkbuli van valahol az országban.

Ugyancsak nagy taréjjal bólogat a Konflikt ritmusaira a pécsi Kiss Róbert. – Nekem a zene a lényeg – mondja –, és egy kicsit ez a polgárpukkasztó, lázadó kinézet. A hazai zenét favorizálom, az Auróra muzsikája indított el ezen az úton, s ha húzós banda jár a térségben, nem hagyom ki. Egyébként a metál is bejön, de csak hörgésmentesen.

 Kicsit arrébb két negyvenes házaspár álldogál. – Szabadszentkirályról jöttünk – mondja Móni –, és a kíváncsiság hajtott ide. – Itt leszünk egész héten – teszi hozzá Csaba, s büszkén jegyzi meg, hogy a Queenen és a Deep Purple-n nevelkedtek, most pedig összevetik, mire jutottak ezen a téren a fiatalok. A másik párból Hédi még kimondja a konklúziót: idegen és durva ez a zene.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tánc, zene, buli
[/caption]

Bizony messziről látszik, hogy soha nem látják meg sem a távolságot, sem a közelséget John Lord és Johnny Rotten mentalitásában. Persze akadnak áthidaló elemek. Így a később sorra kerülő finn Korpiklaani már nem csak a fiatalokat, de az idősebb generációt is tűzbe hozza dallamos muzsikájával. Egy kicsit a Rednexet idézi a csapat, erősen metálos hangszerelésben, de ez a folkos zúzás sokaknak bejön. Meg is fogalmazza egy középkorú úr a pörgős nóták kapcsán a metálélvezet filozófiáját: olyan ez, mint a jó bor. Egy idő után már egyáltalán nem figyelsz az ízére, csak érzed, hogy kívánsz még néhány adaggal, s minden efféle itóka egyformán pazar.

És vannak olyanok is, akiknek egy idő után sok lesz a jó zenéből.
Erre menedékhely az Off Rock Tanya, ahol idén a legkeresettebb attrakció a lézeres paintball. Ez a fejre szerelt adóvevős lövöldözős játék XXI. századi „békés gyilkolászást” kínál. Persze itt is van, akiben felébred a nemzettudat, és keményebb hangot hallat, amikor az emberjogi játszóházban arról szól a vita, hogy a külföldiek ingyen jöhetnek be a Rockmaratonra. Aztán levezetésképp előkap egy cigarettát, és bedobja a szomszédos sátorban egy hatalmas dobozba. Igen, Szabó Attila cigigyűjtő alapítványa működik még, s a tízezredik szálon túljutott már a leszokók adakozását mérő kezdeményezés. Elmúlt már a újdonság ereje, igen távoli lett a félmillió szálas célkitűzés, jó ideje sörök helyett apró sport- és kozmetikai cuccok járnak a cigikért is, és bizony Attila is elment, tavasz óta az örök vadászmezőkön füstölög.

Egyébként mindenütt béke van. Erről a kapuban álló mentős is megerősít, jelezve, hogy nem akad semmi dolga. A kullancscsípés a leggyakoribb probléma, és vihar után van néhány láb- és kézsérülés. Gyakran kérnének viszont fájdalomcsillapítót, de másnaposságra az eü. szolgálat nincs felkészülve.
Ez bizony nagy üzlet lesz jövőre valakinek!

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!