Közélet

2009.07.23. 14:50

Ujjlenyomat híján csak egy évre adnak útlevelet

A napokban a pécsi önkormányzat okmányirodájában nem lelték egy asszony ujjlenyomatát. Az új útleveléhez lett volna szükség rá, de a szerkezet nem érzékelte, így öt helyett csak egy évre szóló úti okmányt kaphatott.

Cseri László

Június 28 óta csak olyan útlevél adható ki Magyarországon uniós előírásra, amely tartalmazza az ujjlenyomatot is, mondja Berhidai Ilona, a Pécsi Okmányiroda vezetője. Egy kétszeres mobiltelefon nagyságú szerkezet rögzíti a két kéz, lehetőleg mutatóujjainak lenyomatait, amelyek az útlevél chipjébe kerülnek, és amelyek csak egy speciális készülékkel olvashatók le, vagyis illetéktelen érdeklődők elől rejtve maradnak. Előfordul, hogy valamilyen ok, például sérülés vagy speciális munkavégzés következményeként a gép nem érzékeli a lenyomatot, ekkor a jogszabály szerint csak egy évre adható ki az útlevél, magyarázza Berhidai Ilona.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ujjlenyomat-leolvasó nem minden esetben érzékeli a lenyomatot (fotó: Löffler Péter)
[/caption]Útlevél akár az újszülöttek részére is készíthető, teszi hozzá, 12 év alatt viszont nem kell ujjlenyomatot venni. Persze nem az újszülöttekkel, sokkal inkább az egy-két éves gyerekekkel akad némi probléma a gyakorlatban olykor, mert nehéz őket rávenni, hogy fegyelmezetten a lencsébe nézzenek, amikor fényképezik őket.

A forgalom igen jelentős, hasonló a tavalyihoz, amikor tizenkétezer útlevelet adtak ki egy év alatt. Most nyáron egy hét az előjegyzési idő, ennyit kell várakozni ahhoz, hogy az irodába kerülhessen az útlevél igénylője, aztán körülbelül tíz napon belül meg is kapható az útlevél. Sürgősséggel, dupla áron hamarabb is.

Zsobrák Péter, a megyei rendőrkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, nem emlékszik arra, hogy valakinek ne tudták volna levenni az ujjlenyomatát. Igaz, tette hozzá, a rendőrségi gyakorlat más, ott az egész tenyeret és a tenyérélt is befestékezik, és egészen biztos, hogy a papírlenyomaton fellelhető olyan, másra nem jellemző azonosítható sajátosság, amely senki másra nem jellemző. Elképzelhető, mondta, hogy az útlevélkészítéshez használatos szerkezet nem tökéletes, vagy éppen a hozzá használt szoftver szorulna egy kis továbbfejlesztésre.

Útlevél árak és életkorok

Az útlevél érvényessége 6 éves kor alatt 3 év, 6 és 70 éves kor között 5 év, 70 felett 10 év. Az illeték 5 évre 7 és félezer, 10-re 14 ezer forint.
18 év alatt és 70 felett csak 2500 forint ez az összeg, és az egy évig érvényes útlevélért is ugyanennyit kell fizetni.
Utazáskor természetesen nem történik automatikusan ujjlenyomat-leolvasás, csak indokolt esetekben.

Szabály az ujjsorrendről

Alapszabály: mindkét kéz azonos ujjáról kell lenyomatot venni. Elsősorban a mutatóujjról, majd a középsőujjról, harmadiknak a gyűrűs ujjról. Ha ez sem kivitelezhető, akkor a hüvelykujj a következő, de a kisujj nem jöhet szóba. Ha két kéz, két azonos ujja baleset, sérülés miatt nem alkalmas a leolvasó berendezésen való megjelenítésre, akkor két különböző ujjról is lehet chipet készíteni.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!