Közélet

2009.07.26. 19:32

Van, ahol bedőlt a Lakmusz-program, másutt reménykednek

A megyeszékhelyen, István-aknán négy éve az úgynevezett Lakmusz-program keretében, állami gondozott fiatalokat juttattak lakáshoz.

B. Z.–K. E. I.

Két lépésben összesen harminc, egyszobás otthont alakítottak ki a volt bányamentő állomás épületében. Mindez körülbelül százmillió adóforintba került, mert bármennyire is egy, a MIOK felügyelte alapítványon át futott az ügy, a rendszerbe közpénzek kerültek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] István aknán járt Papp Judit (fotó: Löffler Péter)
[/caption]A legnagyobb gond nem is az volt, hogy az építkezés minősége is sok kívánnivalót hagyott maga után, hanem hogy idővel teljesen magukra hagyták a volt állami gondozottakat. Sokan nem tudták egy idő után fizetni a közüzemi díjakat, így egy-két éven belül eltűntek. Akkor kezdődött a pusztítás, amit nem a még ott maradók vittek végbe. Mára odáig fajult a rombolás, hogy több tízmillióba kerülne az épület rendbe tétele.

Miután az ingatlant a város adta, rajta maradt a teher, ám ilyen kiadásra képtelen a költségvetés. Az is több millióba kerülne, hogy biztonsági rendszert építsenek ki, mondja dr. Papp Judit városi főjegyző. Ám megoldást mindenképpen kellett találni, s úgy tűnik, meg is lelték.

Első lépésben az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnyal tárgyaltak, mert onnan származott a pénz jelentős része, mondja Papp Judit, és az OFA-sok áldásukat adták, nem kérik vissza a pénzt. Pár hete pedig elkezdték felmérni, hogy kik a „rendes” lakók és kik a jogcím nélküliek. A birtokon belüliek másik lakást kapnak, a lényeg: ősszel mindenkinek mennie kell, az épületet más célra hasznosítják. Hogy mi lesz majd itt, arról még egyeztetnek a megyével, miután az eredeti lakók a megyei fenntartású gondozórendszerből kerültek ki. Az épület leendő funkciójával a nyári szünet utáni testületi üléseken foglalkoznak majd.

Komlón nem hagyják

Komlón egy éve adták át az ottani, ugyancsak Lakmusz-programban készült, a volt kenderföldi iskola tornaterméből kialakított lakóházat, tizenöt volt állami gondozottnak. A gondok ott is előjöttek, többen csak nagyon nehezen tudják fenntartani a lakásukat. A kisebb rongálások kívül már fel-feltünedeztek. Notheisz József, az önkormányzat gazdasági főtanácsadója azt mondja, ezeket kijavítják, és a Városgazdálkodás a rendszeres ellenőrzéseivel, felügyeletével nem hagyja, hogy a komlói lakóház az István-aknai sorsára jusson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!