Közélet

2009.09.07. 14:36

Működésképtelen a Pécs Holding

Le kell bontani, és újjá kell építeni a Pécs Holdingot, mert jelenlegi formájában működésképtelen – közölte hétfőn Páva Zsolt polgármester.

Nyaka Szabolcs

A hét végén kapta kézhez Páva Zsolt a Pécs Holding átvilágításáról szóló szakmai anyagot, s mint a hétfői sajtótájékoztatóján közölte, a kép jóval borúsabb annál, mint amit sejtettek. A polgármester egyenesen azt közölte: világosan látszik, hogy a Holding jelen formájában nem üzemelhet tovább. Rövid távon is forrásokra van szükség, különben év végére már a cég napi működés is veszélybe kerül. Hosszú távon pedig át kell alakítani az egész megacéget. Mint a polgármester fogalmazott: le kell bontani a jelenlegit, s egy új holdingot kell kiépíteni.

Erre azért van szükség, mert a cég azt a célt, amiért megalakították, nem tudta megvalósítani. A működés nem lett hatékonyabb és olcsóbb. Tavaly tavasszal hozta létre a szocialista városvezetés a Holdingot, többek között azért, hogy a cégek közötti párhuzamosságokat megszüntessék. Lapunk felvetésére, miszerint ez megtörtént-e, Páva Zsolt azt válaszolta: minimális mértékben. Ellenben további párhuzamos tevékenységek napfényre kerültek. A szakértői anyagból ugyanis az derül ki: számos területnek a Pécs Holdingnál és a városházán is van felelőse. Ezt mindenképp át kell alakítani.

Páva Zsolt közölte, csütörtöki ülésén a közgyűlés új vezérigazgatót választ, s átszervezik az igazgatóságot, valamint a felügyelő bizottságot is. Ám legalább egy-másfél évre van szükség, hogy a Holdingot talpra lehessen állítani. Páva Zsolt bízik abban, hogy az „elmúlt évek megbocsáthatatlan mulasztásait helyre lehet hozni”.

A tájékoztatón a felelősség kérdése is felmerült. Páva Zsolt közölte, kiemelten fontosnak tartja a felelősség kérdését, itt azonban nem arról van szó, hogy egy nagyszerű céget valakik lezüllesztettek. Itt az első perctől kezdve elhibázott elképzelés állt fenn, a működés feltételei nem teljesültek. De arra is utalt a polgármester, hogy korábban azonban ettől függetlenül történtek olyan ingatlanügyletek, amelyeket tisztázni kell.

Körülbelül húsz cég, bonyolult rendszerben

Jelenleg mintegy húsz cég van a Pécs Holdingban – a „mintegy” kitétel azért is fontos, mert a rendszer folyamatosan változik, cégek alakulnak át, olvadnak be, vagy éppen eladják.

Több formában kapcsolódnak a Holdinghoz a társaságok. Az egyik kategóriába tartozók már korábban, még a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt.-ben is benne voltak, ilyen például az EXPO Center társasága. Voltak a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cégek, amelyek a Pécs Holding 2008 tavaszi megalakításakor kerültek be a rendszerbe – többek között a Pécsi Fürdő Kft. vagy a Pécs TV.

Vannak azután olyan cégek, amelyekben a városnak csak résztulajdona volt, ilyen például az Ipari Park társasága vagy a repteret működtető cég. S van még olyan is, amelyekben bár többségi része van a Holdingnak, a menedzsmentjogok a kisebbségi külső tulajdonosnál vannak: ilyen a Pécsi Közlekedési Zrt.

Sokan pályáztak

Összesen 19 pályázat érkezett a Pécs Holding vezérigazgatói posztjára, közölte tegnap Páva Zsolt polgármester. A gazdasági bizottság javaslata után csütörtökön a városi közgyűlés dönt az új vezető személyéről, zárt ülésen. A polgármester közölte, a jelentkezők részéről lehetnek olyan személyes adatok, amelyek a zárt ülést indokolják. Páva Zsolt ugyanakkor hangsúlyozta: természetesen a döntés részleteit nyilvánosságra hozzák.

Az alábbiakban Páva Zsolt közleményét teljes terjedelmében közöljük.

"A hétvégén kaptam kézhez a Holding átvilágításának első részletes összefoglalóját. Ebből kiderül, sokkal komolyabb baj van Pécs vagyonkezelő cégénél, mint azt korábban – az eddig vizsgálatok alapján – feltételezni lehetett. A cég sokkal rosszabb anyagi helyzetben van, mint amiről a tulajdonosnak, az Önkormányzatnak eddig tudomása volt.

Nem valósultak meg azok az elvárások, amelyeket az Önkormányzat megfogalmazott, hogy kialakuljanak az integrált városüzemeltetés és vagyongazdálkodás feltételei.

Azonnali intézkedésekre van szüskég a cégnél, hogy elkerülhessük az anyagi összeomlást, és haladéktalanul pótolni kell azokat a hiányosságokat, amelyek az elmúlt években kialakultak. Ennek a folyamatnak a része a teljes Igazgatóság, illetve a Felügyelő Bizottság átszervezése, valamint egy olyan cégvezetői struktúra kialakítása, amely erdményesen képes kezelni a kialakult válsághelyzetet.

Azt már most világosan látjuk, hogy egy-másfél évre van szükség ahhoz, hogy a Holdingot talpra lehessen állítani, hogy a cég képes legyen ellátni azokat a feladatait is, amelyek az Európa Kulturális Fővárossal összefüggő városüzemeltetésre vonatkoznak.

A vizsgálat részleteit, illetve az ezzel kapcsolatos szükséges döntéseket a héten esedékes Közgyűlés fogja majd tárgyalni. Őszintén hiszem, hogy az elmúlt évek megbocsáthatatlan mulasztásait helyre lehet, és helyre is tudjuk hozni az elkövetkező időszakban, hogy biztonságban tudjuk Pécs és a pécsiek vagyonát."

Címkék#Páva Zsolt
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!