Közélet

2009.10.29. 08:01

Éhen maradnak a hátrányos helyzetű gyerekek?

Napokig úgy tűnt, az Egyházasharaszti Általános Iskola november elsejétől bezárja menzáját a felhalmozott adósságok miatt, szerdán azonban kiderült, erre mégsem kerül sor. Legalábbis egyelőre.

Katus Eszter I.

A dél-baranyai falu intézményébe négy település diákjai járnak, ám a 191 tanuló szinte mindegyike halmozottan hátrányos helyzetű, akik emiatt ingyen, vagy majdnem ingyen juthatnak ebédhez a menzán. A gyerekek egy részének ez lehet az egyetlen biztosított étkezése, az iskola azonban pénzügyi problémái miatt arra kényszerülhet, hogy ezt megszüntesse.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokan közülük csak itt, az egyházasharaszti menzán jutnak meleg ételhez
[/caption]

Vida Dezső polgármester lapunknak elmondta, az intézmény sokáig a fejkvótából tartotta fenn magát, amelyet csak néhány éve egészítenek ki egy-egy kisebb összeggel a környező települések.

– Az adósságok újra és újra felhalmozódtak, hiába sikerült egyszer már minden tartozást kiegyenlítenünk. A helyzet végül odáig fajult, hogy úgy tűnt, november elsejétől nem tudjuk tovább üzemeltetni a konyhát. Most – feltehetően a nagy médiavisszhang hatására – az Önkormányzati Minisztérium egymillió forintot utalt át az iskolának, amelynek köszönhetően a menzát mégsem kell bezárnunk – árulta el a polgármester.

A megoldás  átmeneti, tette hozzá Vida Dezső. Az egymillió nagyjából egy hónapra elegendő, azután újra szembe kell nézniük a problémával. A polgármester szerint ameddig a közüzemi díjak nőnek, az önkormányzat állami támogatása viszont stagnál, nem fogják tudni gazdaságosan működtetni az iskolát, amelyet – a tavaly megszűnt alsószentmártoni iskola jogutódjaként – még a munkajogi perekből származó fizetési kötelezettség is terhel. Emellett jövőre a fenntartó önkormányzatok a plusztámogatást sem tudják fizetni, így az iskola fenntartása is veszélybe kerülhet, hangsúlyozta Vida Dezső.

Utazgatniuk kellene

Más kistelepülésekhez hasonlóan Egyházasharaszti is évek óta küzd az általános iskola fenntartásával, és nem kizárt, hogy az önkormányzatnak végül be kell zárnia az intézményt. Az iskolába nemcsak a faluból, de a közeli Alsószentmártonból, Oldról és Siklósnagyfaluból is járnak a gyerekek. Ha azonban az oktatási intézmény bezár, legközelebb Siklóson van csak iskola, ez pedig azt jelenti, hogy közel kétszáz kisdiáknak naponta háromnegyed órát kellene buszoznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!