Közélet

2009.10.14. 11:02

Fideszes kulcsember végzi Páva Zsolt közvéleménykutatásait

Az Orbán kormány egyik meghatározó tagja, Várhegyi Attila volt kulturális államtitkár és Fidesz pártigazgató cége kutatja a pécsiek véleményét, mióta a fideszes Páva Zsolt májusban elfoglalta a polgármesteri széket. A cég több százezres megbízásai sorában legutóbb a vízmű visszavételéről kérdezte telefonon a pécsieket.

Forrás: Hírszerző.hu

A szavazatok közel kétharmadának elnyerésével nyert májusban a pécsi időközi polgármesterválasztáson a Fidesz-KDNP jelöltje, Páva Zsolt, és a politikus előszeretettel hivatkozik a nagy arányú győzelem által jelentett legitimációs erőre. A városvezetés emellett előszeretettel fordul újra és újra a pécsiekhez legitimációért: Páva nem csupán a közgyűlés, hanem a város lakói előtt is felesküdött, és két fontos döntés előtt is „megszavaztatta” a lakókat telefonos közvélemény-kutatások segítségével. Ezek lebonyolítására egy Fidesz közelinek tartott cég, a Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár által alapított Prestige Média Kft. bizonyult a legalkalmasabbnak - értesült a Hírszerző.

Páva Zsolt először pár héttel beiktatása után, május végén kérdezte meg telefonon a pécsieket a Széchenyi-tér felújításával kapcsolatban. Minderre a polgármester indoklása szerint azért volt szükség, mert Pécs központi terének felújítására beérkezett pályázat alapján 300 milliós többletköltséggel lehetett csak megoldani a tér átépítését, viszont amennyiben új pályázatot írnak ki, úgy a kulturális fővárosi év elejére nem készültek volna el a munkával.

Pár hónappal ezután, szeptember végén egy újabb kritikus fontosságú ügyben kérte ki a helyiek véleményét a polgármester: a szintén telefonos, irányított kérdésekkel lebonyolított közvélemény-kutatás arra kereste a választ, hogy a pécsiek mit szólnak ahhoz, hogy az önkormányzat teljes egészében visszavenné a vízművet.

Bár a szabadon felhasználható polgármesteri keretből finanszírozott, a Széchenyi tér esetében mintegy 400 ezer forintba kerülő felméréseket elvégző Prestige Media Kft. meglehetősen szűkszavúan nyilatkozik az általa elvégzett munkákról honlapján, arra hivatkozva, hogy nem adhatja ki ügyfelei nevét, a cég tevékenységét meglehetősen jól figyelemmel lehet kísérni a különböző híradásokból.

A 2006 áprilisának végén, pár nappal az országgyűlési választások második fordulója után létrehozott cég először 2007 elején került bele a hírekbe, amikor az őszi önkormányzati választás után közkedveltté vált a fideszes vezetésű önkormányzatok körében. Az alig egy éves céget többek között a Nógrád Megyei Önkormányzat bízta meg „professzionális megyemarketing„ kivitelezésével, ám az igazi hírnév akkor érte el a Prestige Mediát, amikor a szintén jobboldali Hódmezővásárhely kommunikátoraként az egészségügyi reform elleni médiaoffenzívában is szerepet vállalt.

A Prestige Media ügyvezetője, Várhegyi Attila és a Fidesz kapcsolata meglehetősen szoros, bár állítása szerint a 46 éves üzletember már felhagyott a politikával. Várhegyi Attila politikai karrierje  a 2000-es évek elejéig töretlen volt, ám miután jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hűtlen kezelésért, amit Szolnok fideszes polgármestereként követett el, hátrébb húzódott és parlamenti mandátumáról, majd pártigazgatóságáról is lemondott. A hátrébb húzódás persze viszonylagos: 2005 májusában a Fidesz elnöksége kampányigazgatónak választotta korábbi szürke eminenciását.

Várhegyi Attila cégének pécsi felbukkanása nem az első jele annak, hogy a fél évvel ezelőtt még szocialista kézen lévő Pécsett a Fidesz holdudvarába tartozó cégek és személyek vetik meg a lábukat. A város által létrehozott vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. élére a városvezetés a Fidesz korábbi nagykőrösi elnökét, Winkler Tamást nevezte ki, aki amellett, hogy a Biatorbágyi Vízmű ügyvezetőjeként szerzett tapasztalatokat a vizes szakmában, az Orbán kormány idején a Nemzeti Lóversenyiroda Kft.-t vezette.

A városi médiapiacon szintén egy Fidesz közeli médiavállalkozás kerülhet meghatározó helyzetbe, miután a Hírszerző értesülései szerint az önkormányzat jelenlegi hetilapjának, a Toller László korábbi polgármester által létrehozott Pécsi Híreknek a helyére a közeljövőben a Helyi Téma kerülhet. A fővárosi központú, országosan számos mutációval rendelkező hetilap az elmúlt években igazi villámkarriert futott be, miután rengeteg jobboldali településen vette át az önkormányzati lap helyét.

Címkék#Páva Zsolt
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!