Közélet

2009.10.09. 17:45

Mészáros-per: nem dőlt el, hogy jár-e a negyvenmillió

Mészáros András, az EKF-program tavaly menesztett főigazgatója perében újságírókat és Gonda Tibort, Pécs volt alpolgármesterét hallgatta meg a bíróság.

Máté Balázs

Amint az ismert, bruttó 40 millióra perli a Pécs2010 Menedzsment Központot Mészáros András, az EKF-program tavaly menesztett főigazgatója. A nyár elején kezdődött eljárás tegnap tanúk meghallgatásával folytatódott. Két pécsi újságírót is beidéztek, akiktől azt tudakolta a bíróság, szerintük megfelelő volt-e a kommunikáció Mészáros András munkálkodása idején.

Az újságírók (Pauska Zsolt, a Pécsi Újság.hu főszerkesztője, és Cseri László, a Dunántúli Napló munkatársa) egymástól függetlenül, ám gyakorlatilag egybehangzóan úgy vélekedtek: az EKF-fel kapcsolatos információk nem voltak egységesek a központ és az önkormányzat tekintetében. Elmondták, egyesek a központ pozitív kommunikációra vonatkozó stratégiájával ellentétes információkat szivárogtattak ki. Mikor ezek a nyilatkozatok napvilágot láttak, a menedzsment központ vezetésének a nyilvánosság előtt kellett magyarázkodnia.

Tanúként hallgatták meg Gonda Tibort, Pécs volt alpolgármesterét is, aki vallomásában ennek ellenkezőjét állította. Kifejtette, Mészáros munkába állása után leállt egy olyan közbeszerzési folyamat, amely megalapozhatta volna a marketingmunkát, emiatt kétszázmillió forinttól esett el a város. Hozzátette, Mészáros András nem tudott a volt művészeti igazgatóval, Méhes Mártonnal dolgozni, ellehetetlenítette a munkáját.

Kiemelte ezt is, a marketing területén több hibát is elkövetettek Mészárosék: nem alkottak kellő időben stratégiát, ezért nem tudták megindítani a közbeszerzést, mindezek miatt szerinte milliárdos kár érte Pécset, hiszen nem tudták lehívni az ilyen célokra rendelkezésre álló forrásokat.

A tárgyalás decemberben, újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ahogy Mészáros látja

Mészáros András az előző tárgyalási napon, júliusban fejthette ki álláspontját. Többek között azt mondta, szerinte a pécsi szocialista frakció tagjai között zajló politikai játszmák vezettek oda, hogy puccsszerűen, a polgármester megkerülésével döntöttek felmentéséről.

Kijelentette, olyan feladatokat kértek tőle számon a kirúgásáról szóló előterjesztésben, amelyeket vagy elvégzett ő, illetve munkatársai, vagy egyszerűen az önkormányzat, illetve a kulturális minisztérium hibájából képtelenség lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!