Közélet

2009.11.16. 19:26

H1N1: Ingyen adják be az oltást

Aki pénzt akar spórolni, annak a szerdán nyíló oltóközpontba, aki pedig időt, annak egy magánrendelőbe érdemes elmennie. Az oltóanyag viszont már hiánycikk.

K.E.I.

Az országosan meghirdetett programhoz csatlakozva Pécsett is ingyenesen igénybe vehető oltóközpontot nyitnak szerdán délelőtt. A helyiségben bárkinek térítésmentesen beadják a hozott H1N1 elleni védőoltást, akkor is, ha nem tartozik a támogatottak közé. Oltóanyag azonban nem lesz a központban.

Szerdán délelőtt tíz órától orvosok és nővérek várják a volt pécsi Honvéd kórházban azokat, akik szeretnék beoltatni magukat az új influenza elleni védőoltással. Bár ez továbbra is megtehető a háziorvosoknál is, a különbség annyi, hogy itt nem kell fizetni majd a műveletért. Ezzel akár több ezer forintot is megspórolhat egy család, hiszen egy szúrásért akár kétezer forintot is elkérhet a feladatot vállaló orvos.

Dr. Ternák Gábor egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Infektológiai, Katasztrófaorvostani és Oxyológiai Intézetének oktatója hangsúlyozta, az ingyenesség csupán az injekcióra vonatkozik, az oltóanyagot a jelentkezőknek kell vinnie. Mivel a rendelőben nem tárolnak majd vakcinát, az ampullák megvásárlására sem lesz helyben lehetőség.

Az Akác utcai klinikai tömb erre a célra biztosított rendelőjében várhatóan sokan megjelennek majd, hiszen a háziorvosok várótermei már most tömve vannak. Tapasztalataink szerint a felnőtt- és a gyermekorvosoknál is sokan érdeklődnek az oltás után, de egyre többen már betegen keresik fel a rendelőket, bár az esetek egy részénél nem a H1N1 okozza a tüneteket.

Információnk szerint vállalkozó orvosok is bekapcsolódtak már az oltási kampányba. Azok, akik nem szeretnének többször sorban állni – egyszer a háziorvosnál a vényért, majd a gyógyszertárban az oltóanyagért, végül újra a háziorvosnál az injekcióért –, felkereshetnek egészségügyi vállalkozásokat, magánrendeléseket, ahol egyszerre mindhárom fázist elvégzik. Ezekben az intézményekben oltóanyagot és fecskendőt is tartanak, így az érdeklődőnek csak be kell menniük, és helyben megkapják az oltást. Mindezért azonban egy-két ezressel többet kell fizetni, viszont akinek főként az számít, hogy időt spóroljon, annak megéri ezt a lehetőséget választani.

Amióta a szederkényi iskolabezárás híre napvilágot látott, az emberek megrohamozták a gyógyszertárakat a megyében. Pécsett egyre nagyobb gondot jelent a folyamatos ellátás biztosítása. A szezonális influenza vakcinája a legtöbb helyen egyelőre kapható.

Megnőtt a kereslet

Míg a megyeszékhelyen hiánycikk lett az oltóanyag, Mohácson és Komlón csak kisebb fennakadásokra kell számítani. Előbbi esetében ugyan volt már példa átmeneti hiányra, Komlón egyelőre folyamatos az ellátás. Az egyik belvárosi patikában negyvenesével rendelik a H1N1 elleni vakcinát, az első rendelések már elfogytak. A kistérségi ÁNTSZ-ek a gyógyszertárak rendelései alapján szállítják ki az ampullákat, amire szükség is van, hiszen az elmúlt másfél hétben megnőtt az oltást keresők száma.

A nyilatkozatokra várnak

A legtöbb oktatási intézményben még nem kezdődött el a gyerekek beoltása, egyelőre ugyanis szinte mindenhol a szülők beleegyező nyilatkozatára várnak. Hiába járna a diákoknak a térítésmentes ellátás, a kitöltött és aláírt adatlapok nélkül senkit sem olthatnak be az iskolák. Több szülő nem tudja eldönteni, oltassa vagy ne oltassa be a gyerekét, mások pedig már korábban elvitték háziorvoshoz a gyerekeiket. Az iskolák többségében egyelőre nem jelentős a hiányzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!