Közélet

2009.11.23. 18:05

Tüskés Tibort idézik a pályatársak, tanítványok

A múlt héten elhunyt Tüskés Tibor hosszú évtizedeken át a pécsi, sőt, a dél-dunántúli irodalmi élet egyik legaktívabb résztvevője volt. Bertók László, Szirtes Gábor és Pozsgai Zsolt osztja meg gondolatait a tanárról, a szervezőről.

Méhes Károly

– Azt hiszem, az egyik legfőbb jellegzetessége volt, hogy nagyon kíváncsi volt minden újra – véli Bertók László, Kossuth-díjas költő. – Ahogy Pécsre került, intenzíven érdeklődött a város irodalma, kulturális élete után. A tanítványaival felkutatta az irodalmi emlékhelyeket, táblákat helyeztek el Koczián Sándortól Babits Mihályig sokak emlékére. Fontosnak tartotta a hagyományápolást, ugyanakkor odafigyelt a körülötte zajló eseményekre. Szerkesztőként felül tudott emelkedni a népi-urbánus megbélyegzésen, a Jelenkor élén egyaránt közölte Veres Pétert és Mészöly Miklóst, és ez az általa írt monográfiákra is jellemző volt, hiszen könyvet szentelt Nagy Lászlónak és Rónay Györgynek is. Miközben a nagyokra tekintett, a legkisebb értéket se hagyta elveszni, ezért írt oly nagy szorgalommal oly sok emberről.

Szirtes Gábor a Pannónia Kiadó egyik alapítóját, a személyes jó barátot gyászolja Tüskés Tiborban:

– Számomra Tibor „a” szerkesztő, akitől elleshettem a mesterfogásokat. Akitől megtanulhattam, hogy a szerkesztői munka alapja a szorgalom, a pontosság, a fegyelem, és nem utolsósorban a szerzőkkel való korrekt és egyben megértő viszony. Mindig is fontos volt számomra látni a szakmai elvekhez való hűségét, a tényszerűségét, ugyanakkor azt, hogy az irodalmi kérdéseket milyen komplex módon közelítette meg. Külön élmény volt megtapasztalni, hogy milyen remek előadó volt, jeles pedagógus, akinek az irodalom népszerűsítésében nagyon nagy érdemei vannak. Nekem is útmutató volt, hogy miképp lehet egy-egy témából kiemelni a lényeget, továbbá közérthetően megfogalmazni tudományos, az átlagember számára bonyolultnak tűnő dolgokat. Ezért volt olyan élvezetes minden Tüskés-előadás vagy -könyvbemutató.

Pozsgai Zsolt drámaíró Tüskés Tibor „famulusaként” kezdte a pályáját a Megyei Könyvtárban, a frissen alakult könyvkiadóban:

– Mesteremnek tekintem Tüskés Tibort, az egyetlen olyan személynek, aki valóban meghatározta írói pályámat. Amit én írói létről, értésről, mértékről tudok, az alapjában tőle ered. Nagyon tiszteltem éleslátását, az értékek iránti lelkesedését és alázatát. Haláláig leveleztünk, minden elkészült darabomat neki mutattam meg elsőként, ő pedig a bemutatókra is eljött, ha tehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!