Közélet

2010.01.17. 19:26

Milliárdokat vettek fel a diákok hitelbe

Új kamattal „ketyeg” januártól a diákhitel, amelyből milliárdokat vettek fel eddig a pécsi, baranyai egyetemi hallgatók.

Nyaka Szabolcs

Az érintetteknek jó tudni, hogy januártól ismét változott a diákhitel kamata, a tavalyi 10,5 százalékos szintről 9,5 százalékra mérsékelték a mutatót. A jogszabály szerint ez marad érvényben a következő megállapítási határidőig, azaz 2010 félévéig.

A diákhitel rendszerét 2001-ben hozták létre, a cél a felsőoktatási tanulmányokat folytatók támogatása egy kölcsönnel, amelyet majd a diplomaszerzésük, illetve munkába állásuk után a fizetésükből törleszthetnek. A kölcsön kedvező kamatozást kínált, illetve nagy előnye volt, hogy nincs hitelbírálat, így mindenki megkaphatja, aki beiratkozott hallgatója valamely egyetemnek–főiskolának.

A diákhitel rendszerében a baranyai universitas a kezdetektől fogva az élen volt: a legutóbbi tanévben is a Pécsi Tudományegyetemről igényelték a legtöbben a hallgatói kölcsönt. Ennek persze oka az is, hogy a pécsi intézmény a legnagyobb diáklétszámmal bír, de a társadalmi–szociális háttér is mérvadó lehet. Az egyetem fő vonzáskörzete ugyanis a Dél-Dunántúl, e térség anyagi lehetőségei korlátozottak, azaz sokaknak egyszerűen az egyetem melletti megélhetéshez is szükségük lehet a diákhitelre. (Egyébként arra is van mód, hogy a költségtérítéses képzéseket fizessék ebből.) A legutóbbi tanévben egyébként a Pécsi Tudományegyetemen több mint 6400 hallgató részesült diákhitelben, ez a teljes tanulói létszám több mint egyötöde.

A legtöbben közülük a havi 30-40 ezer forintos kölcsönt választották. Ez első látásra talán még nem is tűnik túl soknak, az azonban már egy jelentős összeg, ha tudjuk, mennyi diákhitelt vettek fel a Pécsi Tudományegyetem hallgatói összesen a 2001-es rendszer indítása óta. Ez a tétel ugyanis 15,9 milliárd forint. De hasonlóan tízmilliárd forint fölött vannak a nagy vidéki egyetemi központok, így Szeged vagy Debrecen hallgatói is.

A baranyai illetőségűek a diákhitel-felvevők között kevesebben vannak, az előző tanévben több mint háromezren vettek fel hitelt. Persze ezt vissza is kell fizetni: megyénkből több mint ötezren már törlesztenek a fizetésükből.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik