Közélet

2010.01.20. 19:26

Útengedélyt kért Szekeres a Tubesre

Levélben kért engedélyt a Honvédelmi Minisztérium Pécs vezetőitől, hogy elvégezhessenek egy ellenőrzést a Tubesen működő katonai objektumon. Nem radart építenének, ezért a polgármester szerint felmehetnek, de a város és a CMM képviselői is ott lesznek.

forrás: MTI, bama.hu

A Honvédelmi Minisztérium szerdán délután az MTI sajtószolgálat útján kért engedélyt Pécs polgármesterétől, hogy járműveik felmehessenek a Tubesen fekvő katonai objektumhoz. A hegyre vezető utat még decemberben sorompóval zárta el az önkormányzat, hogy ne kezdődhessen meg a természetvédelmi területen a tervezett NATO-lokátor építése. A HM állítja, nem a lokátor építéséhez akarnak hozzákezdeni, hanem egy évente esedékes műszaki ellenőrzést akarnak elvégezni a híradó-állomáson. 

A polgármester szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában biztosította a honvédelmi minisztert, hogy engedélyezik a behajtást a járműveknek, de részletes információkat kérnek a HM-től. A polgármester hozzátette: Nagy Csaba alpolgármester, a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője és a Pécs Holding biztonsági emberei is a helyszínen felügyelik majd a műveletet.

A Honvédelmi Minisztérium kérése Páva Zsolt pécsi polgármesterhez

Tisztelt Polgármester Úr!

Mint azt Ön is tudja, a Tubes-tetőn jelenleg is egy, az ország légtérvédelme szempontjából kiemelkedő fontosságú híradó-objektum működik, amelynek feladatai ellátásához nélkülözhetetlenek a rendszeres ellenőrzések. Ezek az ellenőrzések eddig is megtörténtek és továbbra is szükségesek ahhoz, hogy az objektum rendeltetése szerint részt vegyen a légtérellenőrzésben.

Tájékoztatjuk, hogy a soron következő ellenőrzésre 2010. január 21-én, csütörtökön kerül sor. Tekintettel arra, hogy az objektumhoz vezető úton a pécsi önkormányzat rendelkezései nyomán megváltozott a közlekedés rendje, a honvédségi járművek feljutása a hegyre akadályokba ütközik, ami akár a híradó állomás rendes működését is befolyásolhatja.

Tisztelettel kérjük Polgármester Urat, hogy az Önkormányzat biztosítsa a holnapi nap folyamán a tubesi objektumban folyó ellenőrzéshez szükséges honvédségi járműforgalom zavartalanságát, mert ezen munkavégzések semmilyen összefüggésben nincsenek a Tubes tetőre tervezett beruházás munkálataival.

Pécs polgármesterének válasza

Tisztelt Miniszter Úr!

A sajtón keresztül értesültem arról, hogy megkért, holnap, 2010. január 21-én, csütörtökön tegyem lehetővé a honvédségi járművek feljutását a Tubesre, hogy elvégezhessék az éves műszaki ellenőrzéseket az ott lévő híradó-objektumon.

Természetesen az önkormányzat nem fogja megakadályozni az ellenőrzési munkákat, mint ahogy korábban sem tette, de előzetesen pontos érkezési és távozási dátumot szeretnénk tudni. Szeretnénk tudni továbbá, hogy pontosan hány és milyen jármű érkezik majd, hány fős személyzettel.

Tájékoztatom, hogy Nagy Csaba alpolgármester személyesen is a helyszínen tartózkodik majd a munkálatok ideje alatt, mint ahogy a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője, valamint a Pécs Holding biztonsági emberei is.
Dr. Páva Zsolt
Pécs polgármestere

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!