Közélet

2010.04.29. 08:21

Indulhat a leépítés a városházán

Komoly vita után elfogadta a közgyűlés a pécsi „rendszer-váltást”: az intézményi és cégszerkezet átalakítását, amely megtakarítást jelenthet, igaz, elbocsátásokkal is jár.

Nyaka Szabolcs

Bár a csütörtöki rendkívüli közgyűlési ülésen az utolsó napirendként szerepelt, kétségkívül a legjelentősebb volt a témák között a lapunkban már többször ismeretett pécsi szerkezetátalakítás. A tervek szerint átszervezik az intézményrendszert (ebből egyelőre a kulturális ágazat kimarad), a városi céghálózatot, s alapos létszám-leépítés lesz a városházán.

Páva Zsolt polgármester napirendi bevezetőjében utalt rá, az ígéretekhez híven magukon, azaz a polgármesteri hivatalon kezdik a spórolást. A polgármester felhívta a figyelmet Szigetvár példájára, amely csődbe ment – ilyen helyzetbe nem lehet kerülni.

A fideszes városvezető vázolta: a polgármesteri hivatalban leépítéssel kombinált átszervezés lesz, 340 főben maximálják a dolgozói létszámot, a gazdasági ellátó megszűnik, s egy új, kisebb rend alakul, az úgynevezett referatúrák. Páva Zsolt elmondta, reményei szerint ez egy olcsóbb, de a polgárok számára hatékonyabb ügyintézést jelent.

A másik terület a Pécs Holding átalakítása: a vagyongazdálkodás és az üzemeltetés kettéválik. Ezzel párhuzamosan létrejön egy városfejlesztési nonprofit cég, amely a pályázatokat jobban, szakmailag hitelesebben készíti elő, menedzseli. A sportirányításban egy egységes rendszer jön létre, nonprofit cégként, ezt tartja fenn valamennyi pécsi sportlétesítményt is.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hiányolta az előzetes egyeztetést, mint fogalmazott, egy ilyen átalakítási folyamatnál szerinte a széles körű társadalmi párbeszéd elkerülhetetlen. Közölte, hogy az MSZP által korábban bevezetett oktatási átszervezésről még közmeghallgatás is volt. Elmondta, meg kellene ismerni a szakszervezetek és a gazdasági kamara véleményét is, mit szólnak ők az önkormányzati cég átszervezéséhez. A cégátszervezéssel kapcsolatban amúgy is számos kétséget fogalmazott meg, úgy vélte, nem tudni, hogyan lehet majd felügyeletet gyakorolni ezen cégháló fölött. Az MSZP-s politikus elmondta, meglátása szerint ez „ugrás a sötétbe”, számokat, alátámasztott adatokat nem lát az előterjesztésben. Szerinte ez összességében egy fitying megtakarítást nem hoz az önkormányzatnak.

Juhász István (Szövetség Pécs Városért) közölte: minden jobb annál, mintha egy helyben ülnének. A legrosszabb, ha semmit sem csinálnak, csak gondolkodnak, elemezgetnek.

A vita hosszasan folytatódott, de a szavazáskor a többséget megkapta az előterjesztés: 21 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett fogadták el a javaslat. A Fidesz-KDNP frakciója mellett az ÖPE és az SZPV szavazott igennel, két MSZP-s és SZDSZ-es tartózkodott, a nem szavazatokat a szocialista frakció többsége adta le. Egy módosításnál viszont szétszavazott a Fidesz-KDNP frakciója, így az oktatást és a kultúrát továbbra is főosztály felügyelheti, ahogy az oktatási bizottság kérte.

A közgyűlésről jelentettük: percről-percre (kattintson ide, ha bővebben akar olvasni az ülésről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!