Közélet

2010.04.16. 10:03

Jubileumi nyitány a Pécsi Balettnél

Múlt és Jelen. Ez a címe a Pécsi Balett péntek esti premierjének, s erről szól az idén fél évszázados táncegyüttesnek az egész esztendeje.

Mészáros B. Endre

– A táncegyüttes ötven évvel ezelőtti, első bemutatója Eck Imre koreográfiára készült Az iszonyat balladája címmel, s ez a darab megy ma este a Pécsi Nemzeti kamaratermében is, de teljesen felújított változatban – mondta Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.

Mi több, az első szereposztás tagjai filmen számolnak be pécsi emlékeikről, és ketten, Árva Eszter és Tóth Sándor személyesen is jelen lesznek. Ezzel a múltidéző táncjátékkal kezdődik a Pécsi Balett egész éves jubileumsorozata, majd az év során megalakulásának 50. esztendejét nyolc alkalommal is országra szóló tánceseménnyel ünnepli meg a társulat. Az Eck-mű mellett lesz egy igazi premier is, a Bejart-tanítvány, a kortárs balett Top 5-jébe tartozó Leo Mujics egyfelvonásosa, a Change Back. Így talál tehát egymásra Múlt és Jelen, no meg oly módon, hogy most kerül a tánckedvelők kezébe először a Pécsi Balett jubileumi évkönyve, egy fotókkal illusztrált naptár.

Éppen csak egyet fújhatunk a kamaraestet követően, és máris itt a következő nagy attrakció. A Tánc világnapjának országos díjkiosztó ünnepsége a Művészetek Palotájából első ízben (felerészben) leköltözik vidékre, Pécsett egy nagyszabású gála keretében találkozik április 29-én a táncos szakma krémje. A műsor sem utolsó, többek között a PresiDance-t, Buday László tangóvilágbajnokot és a Szegedi Kortárs Balettet láthatjuk. Ugyanakkor jó néhányszor megfordul a társlat az év során Budapesten is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jubileumi nyitány a Pécsi Balettnél
[/caption]

Mindemellett a jubileumi táncos esztendő legnagyobb eseménye októberben lesz, az öt évtized nagyjait felvonultató táncgálát ekkor rendezik a PNSZ-ben. Marad végül egy izgalmas újdonság novemberre is. Ekkor a hét főbűn sajátos adaptációját viszik táncszínre Vincze Balázsék, A Jó és a Rossz Kertjében címmel. Egész estés darab ez Cameron McMillan koreográfiájával, és azért jöhet létre, mert a Szegedi, Pécsi és Győri Balett kooprodukciójaként beharangozott 100 millió forintos költségvetésű szabadtéri táncprodukció, Dante Isteni színjátéka már bizonyosan elmarad, Győr városa ugyanis kihátrált a projektből.

Az iszonyat balladája

Az iszonyat balladájának első bemutatója 1961. január 3-án volt, és az Eck-darabot a táncegyüttes 30., valamint 40. évfordulójára is felújították. Mindemellett soha nem volt még annyira aktuális ez a mű, mint napjainkban, hiszen a jóság, a türelem tiszta értékeit dicsőíti a rossz szélsőséges megnyilvánulásaival szemben. A koreográfia örökké létező karaktereket vonultat fel, és a benne felvillanó jellembeli ellenpontok mindenkor nagy hatással vannak a közönségre. A Jelen, vagyis a Change Back Leo Mujičnak, Forsythe és Béjart egykori szólótáncosának a munkája, aki arról készített koreográfiát, hogy miként változtatnak meg bennünket a körülmények, s képesek vagyunk-e okulni az efféle kitérőkből.

Felhasználják a keretet

A balett-triumvirátus szuperbemutatója ugyan egyelőre elmarad, de a pécsi pénzügyi keret nem veszett el. Egy részéből a Jó és a Rossz Kertjében című önálló táncestet rendezik meg, s jut a pénzből a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra is, így a 36 millió forintos bruttó támogatás kétharmadát így is táncjátékokra fordítják. A Jó és a Rossz Kertjében egyébként kivonat Dante művéből, Cameron McMillanról pedig azt kell tudni, hogy befutott koreográfusa a Sidney-i Operaháznak. Kiderült az is, hogy rengeteg energiát fordítottak a balettosok mindhárom városban a hatalmas Dante-produkcióra, ezért mindenképpen folytatni szeretnék a munkát, s ezen a téren jól haladnak a tárgyalások a Szegedi Szabadtéri Játékokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!