Közélet

2010.04.15. 07:44

Mostoha körülmények Komló legfiatalabb városrészében

A szolgáltatások száma lecsökkent, hiába a több ezer lakó és a beruházásra alkalmas területek.

Katus E.

Megjavították a közvilágítást, ami ismét elromlott, így újra sötétségbe borult a Mecsekfalutól a körtvélyesi városrészhez vezető út. A jelentős forgalmat bonyolító szakaszt nemcsak járművek, de gyalogosok is gyakran használják, ám utóbbiak naplemente után inkább elkerülik a megvilágítatlan területet. Néhány hete az egész településrész maradt közvilágítás nélkül, hiába fordultak a lakók segítségért a szolgáltatóhoz.

Dr. Barbarics Ildikó, Körtvélyes képviselője lapunknak elmondta, nem ez az első eset, hogy sötétben kell közlekedniük, és nem is ez az egyetlen probléma. Az elmúlt években ugyanis olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy a lakótelep paneljai katasztrofális állapotban vannak, a távfűtés díja magasabb, mint bárhol a városban, és még a jó állapotban levő lakásokat is csak jóval áron alul lehet eladni. Bár a képviselő szerint ezek az állítások nem fedik a valóságot, azt elismerte, hogy a szilvási vagy a belvárosi városrészhez képest mostohább körülmények uralkodnak Körtvélyesben. A több ezer lakóra ugyanis egyetlen gyógyszertár sem jut, hiába alakított ki két vállalkozó is helyiséget a városrészben, végül egyik patika sem nyitott ki. A felnőtt háziorvosi ellátást jelenleg helyettesítéssel oldják meg, emiatt a rendelési idő heti két alkalomra csökkent.

Bár Körtvélyesben működik a város legnagyobb óvodája, sem bölcsőde, sem pedig iskola nincs a környéken, és a már szinte biztosnak mondott áruház sem épült meg a településrészen. A szolgáltatások beszűkülése nemcsak Körtvélyest, de a szomszédos dávidföldi városrészt és Mecsekfalut is hátrányosan érinti, pont azokat a területeket, ahol – Komlón egyedüliként – lakóházak építésére alkalmas övezetek is vannak. Az elképzelések szerint egy új lakópark épülne a már meglevő lakótelep mellé, ilyen feltételek mellett azonban aligha lesz érdeklődő a beruházás iránt.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik