Közélet

2010.05.17. 20:59

Három települést zárt el a víz Baranyában - összefoglaló a napról

Megvan az ítéletidő első baranyai sérültje, aki egy melléképület összeomlásánál szenvedett balesetet. Lezárták a Budapest–Pécs vasútvonalat, mert elmosta a víz a vasúti töltést. Három település megközelíthetetlen a megyében az utakon átfolyó víz miatt.

Dunántúli Napló

A megye több pontján folyamatosan küzdenek a csapadékvíz elvezetésével, igyekeznek megvédeni a lakóövezeteket az évtizedek óta nem tapasztalt árral szemben. Horváthertelenden megtörtént az első személyi sérüléssel járó baleset, amely a rendkívüli időjárás számlájára írható. Egy nyolcvanéves férfira dőlt rá egy melléképület fala hétfőn reggel. Az idős ember mindössze egy percet volt az épületben, épp a szerszámait szedte össze. Rendőrök, tűzoltók és mentősök szedték ki a törmelék alól, az elsődleges vizsgálatok szerint súlyosak a sérülései, eltört a csípője és a csigolyái is elmozdultak.

(A bama.hu napi tudósítását itt olvashatja!)

A MÁV Zrt. kommunikációs irodájának tájékoztatása szerint a Budapest–Pécs vasútvonalon Sásd és Vásárosdombó között hétfő 9 óra 49 perckor lezárták a pályát, mert a víz elmosta a vasúti töltést. A vonatok leálltak, a társaság autóbuszokat rendelt a Volántól az utazók szállítására. Az utasok a vonatpótló autóbuszok közlekedésekor is 30-40 perces késésre számíthatnak ezen a vonalon. Ezen túlmenően több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét a viharos erejű szél, illetve a vasúti töltések mentén magasan álló talajvíz miatt.

A Pannon Volánnál is nehéz feladat elé állította a forgalomszervezőket az időjárás. Amrein István osztályvezető elmondta, a legnagyobb gondot a Pécs–Sásd–Kaposvár járat okozta, amely kerülő úton közlekedik, Szigetvár felől tart a somogyi megyeszékhelyre. Pellérdet is más irányból közelítik meg a járatok az útlezárás miatt. Több esetben az önkormányzatok siettek a falubuszokkal a cég segítségére, az iskolásokat, illetve a bejáró dolgozókat azokkal szállítva haza. A szakember azt ajánlja az utazóknak, hogy indulás előtt érdeklődjenek a 72/520-155, 520-156-os telefonon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ismerős, mégis ismeretlen táj a Sásd melletti Oroszló határában. A falu mellett hatalmas tó alakult ki (fotó: Löffler P.)
[/caption]

Három település vált eddig megközelíthetetlenné Baranyában: Alsómocsolád, Tarrós és Vázsnok. A falvakba vezető utak a Baranya-csatorna és a Mágocs környéki halastavak kiöntése miatt váltak járhatatlanná – közölte Varga Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletese. Több helyen útzárat rendelt el a rendőrség a vízátfolyások miatt, így Dombóvár és Mágocs között sem lehet közlekedni, mivel Csikóstöttösön a Hábi-patak áradása miatt lezárták az utat. Mázán a vasúti hídnál, Somogyhatvan és Patosfa között, valamint Pécsett az újmecsekaljai vasúti átjárótól Pellérd határáig nem lehet autóval közlekedni a vízátfolyások miatt.

A Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint eddig a Gödrei-vízfolyáson, a Baranya-csatornán és a Hábi-patakon alakult ki a legkritikusabb helyzet. A Baranya-csatorna folyamatos áradása következtében a Vázsnoki-híd alatt is átbukott a víz a jobb parton. A tolnai Csikóstöttösön a település védelme érdekében nyúlgátat építettek. A települést veszélyeztető Hábi-patak ez alatt folyamatosan emelkedett, hajnalra már megközelítette a legnagyobb vízszintértéket (320 cm). A patakon lévő halastavak gátszakadással fenyegetnek. Kritikus helyzet alakult ki a vízfolyáson, mert az ár több helyen átfolyt a nyúlgát tetején. Hatvan embert ki kellett költöztetni a községben.

A löszfalak még állnak

Mohács környékén szintén gondokat okozott a vihar. Majson a Petőfi utcát elöntötte az ott folyó patak, vasárnap házakat is fenyegetett a víz, amiket homokzsákokkal védtek. A vízügyi szakemberek még aznap hozzáfogtak a patak medrének mélyítéséhez. Ugyancsak félő volt, hogy a halastó gátja átszakad: három tavat kapcsoltak össze, hogy enyhítsék a gondokat. Bár határában, a buszfordulóban megsüllyedt a burkolat egy része, a Duna partja mellett. Félő, hogy a létesítmény további részei is omlásnak indulnak. Dunaszekcsőn az esőzések hatására egyelőre nincs változás a löszfalak állékonyságában, persze, hogy a csapadék hatására lesz-e újabb omlás, azt egyelőre senki sem tudja megmondani.

Medrében a patak

Szigetváron is súlyos a belvíz- helyzet az esőzések nyomán. Több helyen kell szivattyúzni a városban, megteltek a vízelvezető árkok, a szennyvízcsatornák, és bár az Almás-patak még sehol nem lépett ki a medréből, néhány helyen fennáll ennek a veszélye – mondta el Bein Mihály, a városüzemeltetési feladatokat ellátó Kisváros Nonprofit Kht. ügyvezetője. Az Alapi Gáspár utca és a Szív utca környékén található átemelők terhelése olyan mértékű, amelyet már nem bírtak el a közművek, ezért itt alakult ki a legsúlyosabb helyzet. Hétfőn 10 óráig 26 alkalommal vonultak ki a Szigetvári tűzoltók és további nyolc eset szerepelt várólistán – tájékoztatta lapunkat Gál Zsolt tűzoltó alezredes, a Szigetvári Tűzoltóság parancsnoka.

Esővíz és talajvíz

Szászváron vasárnap százan védekeztek, kritikus magasságba emelkedett ugyanis a Völgység-patak, ezzel négy utcát és negyven házat veszélyeztetve. A védekezés ellenére a patak kiöntött, házakat, kerteket, pincéket öntött el. Bék János polgármester elmondta, a kertek egy része még hétfőn is víz alatt állt, azonban emberéletben, állatban nem esett kár. Mázán a települést átszelő vízfolyás okozott gondot. Előbb elsodort egy gyaloghidat, majd az orvosi rendelőnél levő hídnál feltorlódott az uszadék, s a patak kilépett medréből, elöntve több utcát. Itt víz alá kerültek garázsok, pincék, szuterének. Pecze Gábor polgármester elmondta, hétfőn újabb gond is jelentkezett, a talajvíz jött fel, azt kellett szivattyúzni.

A vetések sem bírják

Ilyen mennyiségű és egyfolytában érkező csapadék esetén már nem igaz a „májusi eső aranyat ér” mondás, tájékoztatott a kialakult helyzettel kapcsolatban Tóth Sándor, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője. Mint a szakember elmondta, a személyes helyszíni terepbejárás és a gazdálkodóktól érkező információk is igazolják, hogy a sok csapadék már nem kedvez a mezőgazdasági kultúráknak. A gond ott jelentkezik leginkább, ahol tartósan víz alá kerülnek a növények vagy a frissen földbe vetett magvak. A kár mértéke elsősorban attól függ, hogy mennyi ideig tart még az esőzés, és utána milyen időjárás következik. A pontos károkról alapvetően
2-3 hét múlva lehet beszélni.

Összeállította: Hajdu Zs., Kaszás E., Katus E., Máté B., Nyaka Sz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!