Közélet

2010.05.07. 13:23

Kilencmilliót ítéltek a menesztett EKF-igazgatónak

Kilencmillió forintot ítélt meg a bíróság első fokon Mészáros Andrásnak, az EKF-program tavaly menesztett főigazgatójának.

M. B., bama.hu

Az EKF-program volt főigazgatója bruttó 40 millióra perelte a Pécs2010 Menedzsment Központot. Mészáros Andrást 2008. október 9-én menesztette a pécsi közgyűlés. A lépés indokaként a bizalomvesztést, a beruházások késlekedését, a szponzorációs bevételek elmaradását, és azt hozták fel, hogy Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető „negatív hírspirálból".

A menedzser és védője szerint a kht. úgy mondta fel 2010 végéig kötött szerződését, hogy azt nem támasztották alá indoklással. A megyei bíróság ezt az érvelést elfogadta. A bíró az ítélet indoklása során hangsúlyozta, Mészáros Andrást alapos ok nélkül mentették fel. A kártérítés összegét annak alapján állapították meg, hogy a menesztett főigazgató mikor talált magának új állást. Mészáros András 2009. május 22-től dolgozott újra, hozzávetőlegesen ugyanannyi pénzért, mint az EKF-nél.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mészáros (balra) a megítélt kártérítés egy részét a pécsi kultúrának adja
[/caption]

Mészáros: „A becsületem volt a tét”

– Elégedett vagyok a döntéssel, melyben nem is a pénz, hanem a becsületem helyreállítása volt a tét – nyilatkozta Mészáros András, az EKF-program 2008 őszén menesztett főigazgatója azt követően, hogy a bíróság kilencmillió forintos kártérítést ítélt meg számára. – A pénz egy részét Pécs kulturális életének támogatására kívánom fordítani – tette hozzá.

Tekintve, hogy sem az al-, sem a felperes nem tett az esetleges fellebbezésükről szóló nyilatkozatot az ítélet kihirdetését követően, a döntés nem jogerős.

A pénzt és kamatait tizenöt napon belül a Pécs2010 Menedzsment Központnak kell megfizetnie. A menedzsment központot képviselő ügyvéd, Turi Ákos azt mondta, a felajánlás új elem, ezért a további lépésekről egyeztet munkaadójával – azaz egyelőre nem tudni, fellebbeznek-e.

Hosszas tárgylás, politikusok a tanúk padján

A megyei bíróságon első fokon lezárult eljárás több, mint egy éven át tartott. A tárgyalások során számos volt városvezetőt is meghallgattak. Tóth Bertalant, Pécs egyik korábbi alpolgármesterét például az egyik tárgyalási napon három órán keresztül faggatták. Ő egyebek mellett arról beszélt, 2008 őszére, tehát Mészáros leváltásáig nem készült el az a koncepció, amely előfeltétele lett volna, hogy a következő esztendő elején beindulhasson az EKF marketingje. Ez szerinte azért volt komoly probléma, mert azt várták a marketingmunka elindításától, hogy az kirántja az EKF-projektet a „negatív hírspirálból”.

Papp Juditot, Pécs címzetes főjegyzőjét is tanúként hallgatták meg, aki többek között azt mondta, Tasnádi Péter gyakran kritizálta az ügymenet lassúságát. 

Kunszt Márta pedig szintén tanúként azt mondta, egyetértett Mészáros menesztésével, többek között azért, mert nem tett eleget a kitűzött feladatainak.

MSZP-s játszmák?

Mészáros András kvázi az utolsó szó jogán azt mondta a bíróságon, „ha eltávolítása óta minden rendben lenne az EKF-kapcsán, akkor talán hihető lenne, hogy korábban minden baj forrása ő volt”. Kijelentette, a pécsi MSZP-frakción belül zajlott játszmák áldozata, s hozzátette azt is, „ha nem áll ellen bizonyos politikusok által megfogalmazott kéréseknek, előfordulhatott volna, hogy ma nem felperesként, hanem vádlottként kellett volna a bíróság elé állnia, amint erre szerte az országban számos példa van.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!