Közélet

2010.05.17. 21:31

Kitelepítés, útlezárás - pécsi és sásdi összefoglaló a nap eseményeiről

Rendkívüli ülést tartott délelőtt a megyei védelmi bizottság, amely felhatalmazta dr. Hargitai János elnököt, hogy honvédségi segítséget kérjen a helyzet kezeléséhez. Pécs több alacsonyabban fekvő pontját is elöntötte a víz, több tucat családot kellett kiköltöztetni.

DN

A hétvégi országos esőzés csapadékmennyiség tekintetében Baranya megyét érintette leginkább. Szombat délelőttől hétfő estig a megye területén 100 millimétert meghaladó csapadék esett. A patakok és a vízfolyások csak ideig-óráig győzték a nagy mennyiségű víz levezetését.

A Pipacs utca környéke az egyik legmélyebb pontja Pécs városának, itt több tucat házat árasztott el a víz. A tűzoltóság, a speciális mentők és a Pécs Holding Zrt. szakemberei terepjáró teherautókkal szállították el az itt lakókat, akik aztán csuklós buszban melegedhettek. A lakásukból kiköltöztetett embereknek a Pécsbányatelepi Iskolában, illetve a Családok Átmeneti Otthonában biztosít a város elhelyezést.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sártenger
[/caption]

Lezárták hétfő reggel az Ágoston teret. A Vince utca felső részén a hordalékfogó eldugult, az árok nem győzte elvezetni a vizet, ezért az utca közepén vágott utat magának az esővíz. Az égervölgyi tavon nem működtek az ágfogók, a hordalék eltömítette az árapasztót. A Páfrány utca környékén veszélybe került a vasúti töltés, a garázsokban 40 cm magasan állt a víz, mert az illegálisan lerakott szemét eltömítette az árkot, amelyet kitisztítottak. Kovácstelepen, a Bányász lakóparkban szintén kritikus helyzet alakult ki a csatorna és a víznyelők eltömítettsége miatt. Pécsbányán, a Károly téren leszakadt az út.

Az Universitas utcát szintén elöntötte a hegyről lezúduló víz, a Lámpás-pataknál is kritikus a helyzet. A Verseny utca–Megyeri út csomópontjánál is megtelt az árok. A Verseny utca és Kopács utca környékén folyamatosan szivattyúzni kellett a vizet, amely lakóházakat fenyegetett. A rózsadombi buszfordulónál a szántóföldről folyt a víz az útra. A Pécsi- víz – a város legnagyobb vízelvezetője – gyakorlatilag nem vezette el a vizet, amely így tovább gyűlt a mélyebb területeken.

A Pécsi Polgármesteri Kabinetiroda tájékoztatása szerint több száz szakember és számos önkéntes dolgozik Pécs utcáin, hogy járhatóvá tegyék a várost. Hétfő reggel – Nagy Csaba alpolgármester vezetésével – ülést tartott a Védelmi Bizottság is. A Pécs Holdingban válságstábot alakítottak és a különböző városi közszolgáltató cégek is együtt dolgoznak, nemcsak információkkal segítik egymást, hanem szakemberekkel is.

A katasztrófavédők és a tűzoltók is teljes állománnyal dolgoznak, még a szabadnapos kollégákat is behívták, percenként átlag három telefonbejelentés érkezik a központba. A lakossági bejelentéseket a 105-ös hívószámon várják.

Sásdon lezárták a 66-os utat a Mol-kútnál, mert a Baranya-csatorna elárasztotta a környéket. A víz 150 méter hosszúságban, közel 1 méter magasan hömpölygött át az úton. A városban is gondot okozott az ár, a település legrégebbi utcája, a Zöldfa utca szinte teljesen víz alá került. A lakók homokzsákokkal próbálták megvédeni értékeiket. Az első védvonalat hamar áttörte a víz, több helyen odavesztek az állatok. A város egyes részein nem működtek a vezetékes telefonok és az ivóvízellátás is bizonytalan volt. Dombóvár és Kaposvár irányában hétfő még szabad volt az út, Komló felé azonban sem Oroszló, sem pedig Kisvaszar felé nem lehet erre eljutni, miután a csatorna hídja Kisvaszarnál megrepedt. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülésén tárgyalta Sásd helyzetét, így a közútkezelő és Pécs városa homokot, a  vízügy pedig zsákokat biztosít a városnak. Az ivóvíz-ellátást a vízmű és a komlói helyi védelmi bizottság segítségével oldják meg.

A Pécsi-tó szintje megemelkedett – Víz a sétányon

Az orfűi nagy tó szintje több mint fél métert emelkedett az elmúlt néhány napban a hatalmas esőzés hatására, a víz elérte a parti sétányt, illetve az alacsonyabb építésű stégeket ellepte. Két évvel ezelőtt – pontosan ezen részen – teljesen szárazon árválkodtak a horgászépítmények, most a víz több ponton egészen megközelítette a legközelebb fekvő ingatlanokat. Az Orfűi-, a Pécsi-, a Hermann Ottó- és a kovácsszénájai tavakból megkezdték a víz leeresztését a zsilipek megnyitásával, amelyeken olyan erővel ömlik, hogy halak tucatjai is a szabad vízfolyásokba kerülnek, illetve a kövekhez csapódva elpusztulnak. A vízszintcsökkentés ezen módja azonban csak részleges megoldásnak bizonyult, illetve további gondot jelent, hogy a víz olyan területre jut, ahol amúgy is sok van belőle.

Címkék#Sásd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!