Közélet

2010.05.18. 17:47

Özönvíz Pécsett - összefoglaló a keddi nap eseményeiről

Elképesztő pusztítást okozott a megáradt Meszes-patak Pécsen, a Május 1. utcában.

Nyaka Szabolcs

Bár Pécsnek nincs folyója, özönvíz mégis történt: az elmúlt napok időjárása miatt több helyen kiöntött a Meszes-patak. A Május 1. utcában katasztrofális károkat okozott az áradat.

– Éjjel egy óra, negyed kettő tájban hatalmas zúgásra, dübörgésre ébredtem – mondta el egy az utcában lakó hölgy. – Kinéztem, és azt láttam, hogy hatalmas víz ömlik az utcán, vitt mindent, amit csak ért.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Leszakadt út - Május 1. utca
[/caption]

Kedd reggel a Május 1. utca valóban úgy nézett ki, mintha háború lett volna: összetört autók, kiszakadt villanyoszlop, kidőlt  kerítések és növények. A felduzzadt és megáradt Meszes-patak nyomai mindenütt, sőt nemcsak a nyomai, hiszen a víz még is csak úgy ömlött.

– Szörnyű volt, szinte semmit sem tudtunk csinálni – magyarázták az utca lakói. – Két családot a tűzoltók tudtak csak kimenteni a házukból, kötéllel. Ha másként csinálják, biztos elragadja őket a sodrás, és tragédia is történhetett volna.

Volt, aki az autóját akarta menteni – a kocsi felborult, oldalára dőlve hevert is. Több parkoló autó alatt egyszerűen megnyílt a föld, ahogy az özönvíz helyet vágott magának, az autók egymás hegyén-hátán feküdtek a vízmosásban. Az utca alsóbb részein a házakat víz és sár árasztotta el. Többen elmondták, hogy már évtizedek óta élnek az utcában, voltak nagyobb vizek, de ilyen hatalmas kár még sohasem történt. A lakók végigkalauzolták munkatársainkat az utcában, amíg egyszer csak a víz kiszélesedett, szinte tóvá alakult, s már nem lehetett tovább menni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mélybe zuhant autók - Május 1. utca
[/caption]

A helyszínen volt Kiss Tibor, a Pécs Holding cégvezetője és Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere is. A városvezető előző nap a parlamenti ülést hagyta ott a különböző vízkárok miatt. A politikus elmondta, az önkormányzat minden segítséget megad a helybelieknek, a károk felmérése és a romeltakarítás a Pécs Holding segítségével és önkéntesek bevonásával megindult.

Az is világossá vált, mi okozhatta az özönvizet. Nagy Csaba alpolgármester lapunkat arról tájékoztatta, a Meszes-patak Kénes úti átereszéhez ismeretlenek illegálisan szemetet raktak le. Ez a hulladék feltorlódott az áteresznél, s egy mintegy tíz méter magas víztömeg alakult ki. Éjjel a víznyomás átszakította ezt a „gátat”, s egyszerre zúdult az özönvíz a Május 1. utcára – ez okozta a rettenetes károkat. A városvezető közölte, emiatt valószínűleg feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen közveszély okozása miatt. Az alpolgármester délután elmondta, megkezdődött a károk felmérése, az már látszik, hogy több tízmilliós érték ment tönkre.

Az önkormányzat egyeztet a szolgáltatókkal, hogy mihamarabb javítások induljanak, az utcában ugyanis tönkrement a gáz-, a víz-, a villanyvezetékek nagy része is. Ismét ki kell alakítani a patakmedret, hiszen az özönvíz új árkot vájt magának, s meg kell erősíteni az utat is.

Folyó lett a patakból

A Meszes-patak, amely időnként szinte átléphető, sőt, aszályosabb nyarakon akár el is tűnik a víz a mederből, máshol is okozott gondokat. Alaposan meglepődhettek azok, akik a reggeli csúcsban Pécsett a 6-os főút – Mohácsi út kereszteződésébe értek, ugyanis időnként félméteres víz hömpölygött a csomópontban. A közelben kilépett medréből az esőzésektől alaposan megáradt patak, s ekkora víztömeget már a csatornák sem voltak képesek kezelni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megáradt Meszes-patak
[/caption]

A vasút felől is ömlött a víz, ráadásul egy helyen a burkolatot is megbontotta, így a vasúti átjárót is le kellett zárni. A Mohácsi úton erre külön is figyelmeztettek a rendőrök. A csomópontban emellett koccanásos baleset is történt, ettől tovább nőtt az amúgy is jelentős torlódás.

A Blaha Lujza utca házai mögött általában csak csordogál a Meszes-patak – most viszont folyóként hömpölygött. A katasztrófavédelem munkatársai segítségével a helyiek homokzsákokat raktak, de sok helyen már a földből jött fel a víz. Nem véletlenül, hiszen még kedd délelőtt is szakadó esőben jártunk ott, s előtte már napok óta esett. Több helyen vödrökkel merték az utcára a vizet, máshol szivattyúztak. Mint mondták, talán kissé már javult a helyzet.

Kritikus volt a helyzet a Tettye vízbázisánál

Ahogy arról beszámoltunk, előző nap a pécsi Pipacs utcából embereket kellett kitelepíteni, őket az önkormányzat látta el, Nagy Csaba alpolgármester elmondta, ételt, italt, átmeneti szállást is biztosítottak, volt, akit orvoshoz vittek. Kritikus volt a helyzet a Tettye vízbázisánál, a Vince utcánál homokzsákok védelmében vezették le a vizet. A homokzsákokat viszont előző nap éjjelig rakták.

Megnyitották az Ágoston teret

Az Ágoston téren az előző napi özönvíz után ismét lehetett közlekedni, az útburkolatot is megtisztították a hordaléktól. Nagy Csaba alpolgármester közölte, az Éger-völgynél átázott a töltés, egy ideig a gát is veszélyben volt, de úgy tűnik, végül nem kell gátszakadástól tartani. A Tettye-parkban is történtek károk, két nagy fa egyszerűen kidőlt, egyik a palotaromok alatti vízjátékra.

Pécsre szerdára már csak záporokat jósolnak a meteorológusok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!