Közélet

2010.05.23. 13:59

Továbbra is baglyok és galambok lakják a pécsi „pokoli tornyot ”

Nevezték már pokoli toronynak, „hazajáró” épületnek, szellemháznak is. Üzletközpontot, kollégiumot és egy modern felhőkarcolót is álmodtak már a helyére. Ami biztos, jelenleg is a világ egyik legnagyobb lakatlan épülete a pécsi 25 emeletes épület, a Magasház.

zsj

1989-ben kiürítették a 25 szintes épületet Pécset, mert veszélyessé vált. Azóta is üresen áll, a legfrapánsabb megfogalmazást Mikes Éva, volt Fideszes képviselő tette: ez egy „hazajáró” épület. Azaz hiába adják el, időről időre visszatér a pécsi önkormányzathoz mint egy elajándékozott kölyökmacska.

A magasház történetének legfontosabb mozzanatai:

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 1974-ben kezdték el építeni, rá két évre adták át. 1989-re életveszélyessé vált az épület, így a lakókat kiköltöztették
[/caption]

Kiürítik a magasházat (1989. december)

Műszaki okokból teljesen ki kellett üríteni az ország legmagasabb lakóházát. A toronyház speciális tartószerkezete ugyanis meggyengült. A szakértők hangsúlyozták: nincs szó közvetlen életveszélyről, mindazonáltal óvatossági rendszabályokat vezettek be. A házat 1990 márciusáig teljesen kiürítették.

"Megsemmisültek"a lakások  (1991. május)

Mivel az épületet kezelő Pik vállalat - feltételezvén, hogy a toronyház a jövőben már úgysem szolgálhat lakások céljára - kiszereltetett minden hasznosítható anyagot és felszerelést, megszüntetve a konyhákat és a fürdőszobákat, így a házban gyakorlatilag "megsemmisültek" a lakások.

Félmilliárdos kölcsönt vett fel a város (1991)

Még mindig nyitott volt a pécsi, huszönöt emeletes  sorsa, bár a kormány kiegyenlítette azt az önkormányzat által felvett negyedmilliárd forintos OTP-hitelt és kamatterheit, amelyet a megromlott állagú házból kiköltöztetett lakók elhelyezésére fordítottak. A várost sújtó IMS-átok következtében előállt helyzetről beszélt dr. Páva Zsolt alpolgármester közölte, hogy az építési technológia kiviteli hibái csaknem félmilliárd forintos kiadást kényszerítettek a pécsi önkormányzatra, s bár a negyedmilliárd forintos kölcsön és kamatteher átvállalása számottevően enyhítette a város pénzügyi gondjait, még mindig bizonytalan a huszonöt emeletes toronyház jövője.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csak a portás maradt (Felvétel 1991-ből)
[/caption]

Eladták a magsházat (1993)

Vevőre talált a pécsi önkormányzatnak oly sok gondot okozott Magasház. A tulajdonba adásáról szóló szerződést a pécsi önkormányzat és az IMMO Kft. vezetői a baranyai megyeszékhelyen írták alá.  A városi önkormányzat ez év tavaszán pályázatot írt ki az épület eladására, de arra egyetlen megfelelő ajánlat sem érkezett. Ezek után talált egymásra Pécs vezetése és az osztrák AST nevű nemzetközi építési vállalat. Egy pécsi vállalkozó és az AST IMMO Kft. néven vegyes vállalatot alakított.

A világ legnagyobb lakatlan épülete (1994)

Pécs "pokoli tornya" a világ legnagyobb lakatlan épülete lett. 1989 óta csak a baglyok, denevérek és galambok lakták a házat.

"Hipp-hopp" lett a magasházból (1995)

"Hipp-hopp"-nak hívják ezentúl a pécsi "Magasházat" - legalábbis ez a név nyerte azt a pályázatot, amelyet a megújuló huszonöt szintes épület és a hozzá kapcsolódó bevásárlóközpont névadására írtak ki. A Hipp-hopp-ház leendő lakásainak, iroda- és üzlethelyiségeinek értékesítésébe bekapcsolódott a grazi székhelyű Max Huber GmBH is, amely bécsi, prágai és budapesti képviseletei mellett hamarosan Pécsett is irodát nyit. A cég tulajdonos-igazgatója, Max Huber elmondta: a rekonstrukciós program a piackutatással feltárandó igényekhez igazodik majd, s a ház legtöbb szintjén előreláthatóan lakásokat alakítanak ki.

Visszavásárolja a város (2002)

Az ország, sőt a világ legmagasabb lakatlan lakóépületét, a huszonöt emeletes pécsi "magasházat" visszavette birtokába a város, s ezzel megtörtént az első lépés a hányatott sorsú épület önkormányzat által tervezett helyreállításához illetve hasznosításához.  Toller László Pécs polgármestere közölte, hogy e lépésre azután kerülhetett sor, hogy a megyei bíróság - mintegy megelőzve a várható döntést, hogy a ház tulajdonjoga is visszaszáll majd az önkormányzatra - előzetes határozatában lehetővé tette az épület birtokba vételét, megnyitva a szükséges állagmegóvás lehetőségét.

Megerősítik a magasházat (2002.09.)

A pécsi Coordinátor Rt. végezheti el, a 25 szintes pécsi magasház szerkezet-megerősítési munkáit, miután elnyerte a pécsi önkormányzat által kiírt, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.  A bruttó 250 millió forintos beruházás során a nyertes kivitelező 18.500 négyzetméter felületű födémszerkezetet erősít meg, és 230 köbméter vasbeton merevítőfalat épít mikrocölöp alapozással.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A világ legnagyobb lakatlan épülete
[/caption]

"A város legstabilabb épülete lesz" (2003.03.)

A pécsi 25 emeletes, IMS technológiával épült Magasház a megerősítési munkálatok után a város egyik legstabilabb épülete lesz - mondta Kukai Tibor, a műszaki ellenőrzést végző Pécsi Tudományegyetem főiskolai docense az épület bejárásával egybekötött szakmai tájékoztatón. A városi önkormányzatnak a szerkezeti megerősítés 300 millió forintba került. A hasznosításáról ezt követően döntenek - tette hozzá. A Pollack Mihály Műszaki Kar szakembere kiemelte: a megerősítés során több mint 20 km hosszú kábelt építettek be.

Újra eladnák a Magasházat (2003.12.)

- A pécsi önkormányzat pályázatot ír ki a városban mintegy másfél évtizede üresen álló 25 emeletes "Magasház" értékesítésére - jelentette be Toller László.
"Bízunk abban, hogy a város tulajdonában lévő ingatlan sorsa hamarosan rendeződik, és olyan gazdára talál, aki megtalálja hasznosításának legmegfelelőbb módját" - mondta a polgármester a közgyűlés csütörtöki döntésére hivatkozva.

Toller László szavai szerint a 18 ezer négyzetméter alapterületű épület iránt a Pécsi Tudományegyetem és három komoly befektető is érdeklődik. A majdani nyertestől függ, hogy kollégiumként, lakóházként, vagy más formában működtetik-e tovább. Az MTI információi szerint a város mintegy félmilliárd forint bevételt remél az értékesítésből.

Kollégium lesz a "pokoli tornyból" (2004.11.)

Felsőoktatási célokat szolgál a jövőben a másfél évtizede üresen álló pécsi "magasház", az épület ugyanis bekerült a Pécsi Tudományegyetem (PTE) ingatlanfejlesztési tervei közé - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter.
"A 25 emeletes magasházban kollégium, a rektori apparátus irodái, különböző szolgáltató helyiségek kapnának helyet, amelyek az intézmény hatékonyabb működését, hallgatók és oktatók kényelmét szolgálnák - mondta sajtótájékoztatón a miniszter.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Galambok lakják a pécsi „pokoli tornyot”
[/caption]

Az épület oktatási célú hasznosítása azon program keretein belül történne, amelynek célja átszervezésekkel, összevonásokkal, különböző karok infrastrukturális fejlesztésével egy egyetemi központ kialakítása.

Félmilliárd forintért eladták a házat (2004.12.)

A tulajdonos pécsi önkormányzat a napokban bruttó félmilliárd forintért értékesítette a másfél évtizede üresen álló "magasházat", amely várhatóan 2006 végétől egyetemi célokat szolgál - közölte pénteken újságírókkal a baranyai megyeszékhely polgármestere.  "Az ingatlant egy bank vásárolta meg, amely szakmai befektetővel
szerződik a város elképzeléseinek megfelelő létesítmény kialakítására" - mondta el Toller László.
Hozzátette, hogy a szükséges munkálatok elvégzését követően az egyetem bérleti díjat fizet a "magasház" használatáért, 20 évvel később pedig az ingatlan tulajdonosává válna.  Ám ebből sem lett semmi.

Lebontaná a pécsi Magasházat az egyetlen pályázó (2008. 03.)

Érvényes ajánlat érkezett a Magasházra. A Wallis ingatlancsoportjához tartozó cég, ha nyer, elbontaná Pécs szellemépületét. Az önkormányzat  nem fogadta el az ajánlattevő feltételeit. Például azt, hogy csak akkor veszi meg, ha tízezer négyzetméterre előre le tudja kötni a jövőben felépítendő irodák bérleti jogát. A pályázó ajánlata értelmében lebontotta volna a jelenlegi épületet, és helyére egy újat épített volna. Az építés megkezdésére nem adott pontos időpontot, de egy új épület felépítése a becslések szerint 2011-re tolódott volna.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 2009: spanyol befektetők látványterve
[/caption]

A spanyolok Pécsett is hódítanak (2008. június 27.)

Aláírták a többmilliárdos pécsi ingatlancsomag szerződését. A spanyol befektető bemutatta terveit: a Magasházból például egy cégközpont válna. Tasnádi Péter polgármester közölte: a pályázat nyertese a spanyol Grupo Milton cégcsoport, a győztes pedig Pécs városa. A cég tájékoztatása szerint az ingatlancsomagban ennek a beruházásnak szánja a zászlóshajó szerepét. A Grupo Milton elképzelései szerint a 25 emeletest nem bontják le, hanem átalakítják, a tetejét egy külön elemmel megnövelik, így egy modern felhőkarcolóként kap új szerepet. Az épületben exkluzív panorámaéttermet, luxusapartmanokat terveznek, s még egy – Magyarországon kevésbé ismert – funkciója is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!