Közélet

2010.06.10. 08:21

Közgyűlés: Átalakul a kulturális ágazat

Ma ismét ülésezik Pécs közgyűlése. A napirendek között szerepel többek között a Zsolnay Negyed vezetőjének kérdése, a kulturális ágazat átszervezése.

Ny.Sz.

14:33 - Elfogadták, megalakul a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Folytatódik a vita a sportcégről a szünet után. Mások mellett Juhász István (SZPV) szólt, aki közölte, támogatják az előterjesztést, de felmerül, hogy a teniszcentrum miért nem került be a cégbe.

Nagy Csaba alpolgármester számos érvet sorolt fel a cég hatékonysága, létjogosultsága mellett. Fuchs Gábor erre azt közölte, végre hallott konkrétumokat, s most felvetette: ezt miért nem tudták beleírni az előterjesztésbe?

Fuchs Gábor (MSZP) közölte, az ellenzék is rá kíván látni a sportcég ügyeire, ezért szeretnének felügyelőbizottsági helyet. Csizi Péter (Fidesz) közölte, ennek nincs akadálya, bár furcsa, hogy eddig az MSZP azt közölte, miért nem jó a sportcég, ám ha pozícióról van szó, jelentkeznek. Juhász István (SZPV) felvetette: reméli, hogy az MSZP elolvasta, hogy ingyenes az fb-tagság, díjazással nem jár...

Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint Vári Attila világklasszis, de a helyzet nem az, ami elé a városvezetés állította. Felvetette, hogy miért nem lehetett a posztot megpályáztatni. Ugyanakkor közölte, nem Vári Attila személyével van gondjuk.
A testület végül 21 igen, 14 tartózkodással elfogadta az előterjesztést.

14:12 - Hajléktalanellátó nyílna a Kertvárosban

A szünetben Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón számolt be arról, milyen módosításokat javasolt az önkormányzati választások rendszerével kapcsolatban a parlamentben azért, hogy a kisebb civil szervezetek is rajthoz állhassanak a megmérettetésen.

Kertváros országgyűlési képviselője azt is elmondta, hogy a városrészben egyre nagyobb gond a hajléktalanok kérdése, főként, amióta kiszorultak a belvárosból. A tervek szerint ezért a kertvárosi plébánia egy hajléktalanellátót nyitna, a város várhatóan ehhez egy ingatlant adna haszonbérletbe.

A képviselő azt is vázolta, hogy a Nagy Imre-Csontváry utca kereszteződésében egy a gyalogosok közlekedését könnyítő beruházás készülhet, sziget illetve korlát. A Maléter Pál utcai beruházást ugyanis az állam is támogatta, így ott forrás maradt meg, de ezt is Kertvárosra fordítják így.

12:33  - 850 ezret fizetnének Vári Attilának
 
A közgyűlés megszavazta a közterület-felügyelet önállóságát, amely vezetésére pályázatot írnak ki. A testület tárgyalt az új átfogó sportcég kialakításáról is. Páva Zsolt polgármester elmondta, a Sportlétesítmények Igazgatósága megszűnik, s létrejön a Pécsi Sport Nonprofit Zrt, egy új struktúrában, jobb és átláthatóbb, egységes irányítással működik majd, kezelve a jégpályától a sportcsarnokig több létesítményt. A vezetője Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó lesz.

Mindum Károly (SZDSZ) szerint tervezetet kell kérni az új vezetőtől, hogy miként képzeli a cég jövőjét.
Fuchs Gábor (MSZP) közölte, öröm, ha egy jeles sportoló szerepet vállal egy város életében. De vannak az MSZP-nek problémái, elsősorban az előterjesztéssel. Nem gondolják, hogy rossz kezdeményezés, de a változás előkészítése nem győzte meg a szocialista frakciót. Nem látják, hogy miért lenne jobb és olcsóbb az új rendszer. Az új vezető 850 ezres bruttó fizetését sem támogatja az MSZP.

Gonda Tibor (MSZP) vitatta, hogy Vári Attila végzettsége megfelelő-e a beosztás ellátásához. Azt is tudakolta, hogy Vári Attilának mennyi a fizetése a pólócsapatnál.
Páva Zsolt polgármester szerint snassz (korábban Gonda Tibor élt ezzel a szóval), hogy a leírt, kiosztott életrajz elolvasása után a képviselő ilyen kérdéseket tesz fel. Vári Attila jelenleg is hasonló munkakörben dolgozik a fővárosban. Igyekeztek a legjobb jelöltet megtalálni, s a kétszeres olimpiai bajnok személyében úgy vélik, meg is találták. Fuchs Gábor közölte, döbbenten hallgatta a polgármester válaszát. Itt komoly cég élére akarnak kinevezni valakit úgy, hogy azzal érvelnek, kétszeres olimpiai bajnok.

Csizi Péter, a népjóléti és sportbizottság elnöke közölte, ismét megadják a válaszokat, s több érvet is felsorolt.
A közgyűlés a szünet után dönt a kérdésben.

11:40 - Átalakul a kulturális ágazat

A közgyűlés megkezdte a kulturális ágazat szervezeti átalakításának vitáját, s végül el is fogadta a szerteágazó előterjesztést. Páva Zsolt polgármester vázolta, a Pannon Filharmonikusok átalakul vállalkozói közintézménnyé, az EKF Menedzsmentközpont gyakorlatilag kettéválik, Művészeti, Marketing, Kommunikációs Kft.vé illetve egy Pécsi Városfejlesztési Zrt-vé.

Előbbinek Ruzsa Csaba, az EKF vezetője, utóbbinak Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója lenne a vezetője, bruttó 900 ezer illetve 850 ezer havi bérért. Az előző cég később beolvadna a Zsolnay Örökségkezelőbe, ahol már döntöttek a kettős ügyvezetésről (Bozóky Anita és Ruzsa Csaba viszi ezt a céget)

A színházaknak több tízmilliós többletbevételi kötelezettséget írnak elő idénre, ha ez nem teljesül, csökken a fenntartói támogatás.
Gonda Tibor (MSZP) közölte, nem látják az anyagi megtakarítások hátterét az átszervezésekben. Hiányolták az átvilágítások eredményét is, így ugyanis szerintük nem lehet bizonyítani, hogy valóban pazarlóak lennének egyes intézmények. Gonda Tibor közölte, szerinte nem járható, hogy év közben várnak el jelentős többletpénzt a színházaktól. Gonda szerint kétséges, hogy azon kívül mi az eredmény, hogy átszervezést jelentenek be. Néhány elem azonban támogatható az MSZP szerint is.

Páva Zsolt polgármester közölte, az EKF szervezetének átalakítása azért fontos, mert az az évad végével "kifutó" intézmény, így szükség van az átalakításra. Révész Mária (Fidesz-KDNP), a kulturális bizottság elnöke több változtatást is javasolt, ezek egy része technikai jellegű. Egyéni indítványként javasolta, hogy a színházak többletbevételi kötelezettsége ne 80, hanem 60 millió legyen. Ezt végül el is fogadta a többség.

Lengvárszky Attila (ÖPE) közölte, szervezetük támogatja az előterjesztést, mert így hatékonyabb, gazdaságosabb működést lát. Az ÖPE azért kérte, a korábban EKF Menedzsmentközpontként működő, majd Városfejlesztési Zrt.-vé alakuló cég élére pályázaton válasszanak vezetőt. Ezt a többség viszont nem támogatta, így maradt Merza Péter kinevezése.

11:17 - Imhofról döntöttek

Szavaztak a felügyelőbizottsági tagok cseréjéről, többek között visszahívták Imhof Gábort, a PTE főigazgatóját, aki az ÖPE delegáltjaként vett részt a Biokom felügyelőbizottságában. Az érintett, amint az ismert, előzetes letartóztatásban van.

11:10 - Bozóky Anita és Ruzsa Csaba a Zsolnay Negyed élén

A Zsolnay Örökségkezelő vezetőiről is tárgyalt a testület, ez a cég működteti a jövőben Zsolnay Negyedet és a koncertközpontot is. Páva Zsolt polgármester utalt rá, pályázatot írtak ki, de a szakmai bíráló bizottság nem döntött egyértelműen. Decembertől már működik a koncertközpont, jövő év elejétől a Zsolnay Negyed, így szükség van vezetőre. A javaslat szerint kettős ügyvezetés lenne: a kulturális ügyeket Bozóky Anita, az Pécs/Sopianae Örökség vezetője, míg Ruzsa Csaba, az EKF vezetője az üzemeltetési, hasznosítási ügyeket vinné. Egyik személy sem felettese a másiknak. Ruzsa Csaba ezért pluszdíjazást nem kapna, mivel magas a jelenlegi díjazása is (900 ezer forint), Bozóky Anita viszont jelenlegi 400 ezer forintos bruttó fizetése mellé 500 ezer forintos kiegészítést kapna. Kunszt Márta (MSZP) alpolgármester közölte, fontos volt ez az előterjesztés, hiszen késésben vannak. Üdvözlendő, hogy a jelöltek pécsiek. Elfogadták az előterjesztést.

10:53 - Széchenyi szobra a Kossuth térre kerül

A közgyűlés döntött Széchenyi István szobrának felállításáról, amely az első független magyar kormány tagjaként kerül a Kossuth térre. A vitában szóba került az is, Kossuth miért egész alakos, Széchenyi pedig miért csak mellszoborként kerül a térre. Lengvárszky Attila (ÖPE) azt kérte, hogy gróf Széchenyi István néven szerepeljen a szobron a felirat, azaz legyen utalás a legnagyobb magyar arisztokrata kötődésére. A közgyűlés az előterjesztést elfogadta.

10:31 - Melegítettek a vitára a politikusok

A napirend előtti hozzászólások után - amely során szó esett többek között az EKF-es közterületekről éppúgy, mint az őszi önkormányzati választási rendszer parlament általi átalakításáról, olykor élesebb politikai adok-kapokkal - fél tizenegykor megkezdte az érdemi munkát a pécsi közgyűlés - először zárt üléssel.

09:46 - Háromnegyed órás késéssel kezdődött az ülés

Megkezdte ülését Pécs közgyűlése. Csaknem háromnegyed órás késéssel kezdődött az ülés, mivel a gazdasági bizottság még ülésezett. Dévényi Sándor kérte a Tettye forgalmi rendje című napirend levételét, ha ezt a testület nem tárgyalja, az eredeti tervek valósulnak meg.
Ismét több napirend előtti hozzászólás lesz, az MSZP illetve a Fidesz részéről is, döntően politikai kérdésekben. Juhász István (SZPV) közölte, az érdemi munka érdekében eláll saját napirend előtti hozzászólásától.

A kulturális ágazat átszervezéséről döntenek

A napirendek között szerepel többek között a Zsolnay Negyed vezetőjének kérdése, a kulturális ágazat átszervezése, a buszbeszerzésekről illetve egy komoly, mintegy egymilliárdos közlekedési támogatásról szóló döntés is. Természetesen a napirendek változhatnak, napközben folyamatos tudósítással jelentkezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!