Közélet

2010.06.10. 19:55

Közgyűlés: külön cég a fejlesztésre, két vezető a Zsolnay Negyedben

A kulturális ágazatban folytatódik tovább a pécsi „rendszerváltás”: a Holding és a városháza átalakítása után most ezen a területen döntöttek átszervezésekről.

Nyaka Szabolcs

A közelmúltban jelentette be Páva Zsolt fideszes polgármester, hogy az átvilágítások tapasztalatai alapján új városüzemeltetési rendszert alakítanak ki, amely a remények szerint olcsóbb és hatékonyabb lesz. Nemrégiben a Pécs Holding és a városháza átszervezéséről döntöttek, csütörtökön a kulturális ágazat került a közgyűlés elé.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy az EKF Menedzsmentközpont átalakul: Pécsi Városfejlesztési Zrt. néven működik tovább, Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatójának vezetésével, akinek havi bruttó 850 ezer forintot szavazott meg a testület. Az EKF-ből kiválik egy új cég is, a Művészeti, Marketing Nonpro-fit Kommunikációs Kft., amelyet Ruzsa Csaba, az EKF jelenlegi ügyvezető igazgatója vezethet, a közgyűlés csütörtöki döntése szerint havi bruttó 900 ezer forintért. Ez a cég a későbbiekben beolvad a Zsolnay Örökségkezelőbe. A közgyűlés ugyanis döntött arról is, hogy a Zsolnay Negyedet és a koncertközpontot üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő kettős ügyvezetéssel működik majd: Bozóky Anita, a Pécs/Sopianae Örökségkezelő vezetője és Ruzsa Csaba viszi tovább. (Előbbi bérét 900 ezerre emelik, Ruzsa Csaba ezért a feladatért nem kap külön díjazást).

Páva Zsolt hangsúlyozta, az EKF-évad kifutásával szükséges a változtatás. Kunszt Márta (MSZP) alpolgármester közölte, fontos volt a Zsolnay Örökségkezelőről szóló előterjesztés. A másik napirendnél, amely az átszervezéseket tárgyalta, viszont a szintén szocialista Gonda Tibor aggályait hangsúlyozta, mondván, nem ismerik az átvilágítások eredményét, s nem tudják, hogy valóban mennyi megtakarítást jelent az intézkedés. Az MSZP-nek bizonyos elemek elfogadhatóak, mások viszont nem, ezért kérésükre külön-külön szavaztak minden pontról – a többséget ettől függetlenül az előterjesztés összességében is megkapta.

Hatvanmillió többletet várnak el a színházaktól

Az elfogadott javaslat számos kisebb-nagyobb változást tartalmaz a kulturális ágazatban. Többek között a Pannon Filharmonikusok átalakul vállalkozói közintézménnyé, a színházak rendszerszerű átalakítására viszont jövő év januárjáig tesznek csak javaslatot. A színházak számára viszont változás, hogy január elsejéig 60 millió forintos többletbevételi kötelezettséget írnak elő – ha nem teljesítik, a fenntartói támogatás csökken.

Ez a többletbevételi elvárás egyébként eredetileg 80 millió lett volna, a fideszes Révész Mária javaslatára csökkentették, a kulturális bizottság elnöke szerint a magasabb tételt nem tudták volna teljesíteni az intézmények. Az átszervezések kapcsán a Pécsi Galéria tevékenységét kibővítik, többek között aukciósházi működéssel, könyvkiadással is.

Kétszeres olimpiai bajnok a pécsi sportcég élén

Nemcsak a kulturális ágazatban, hanem a sport terén is komoly változások jönnek. Páva Zsolt polgármester az ülésen elmondta, a Sportlétesítmények Igazgatósága megszűnik, s létrejön a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. A új rendszer a tervek szerint átláthatóbban, egységes irányítással működik majd, kezelve a jégpályától a sportcsarnokig több létesítményt. A vezetője Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó lesz, akinek a közgyűlés havi bruttó 850 ezer forintos fizetést szavazott meg.

Vári Attila Pécsett vízilabdázik s Budapesten egy sportcsarnokot vezet, azaz hasonló területen van tapasztalata. Azt azonban az MSZP-s Gonda Tibor vitatta, hogy végzettsége megfelelő-e a feladathoz. A fideszes Csizi Péter több érvet sorakoztatott fel a változtatás mellett, amely végül 21 igen, 14 tartózkodás mellett meg is kapta a többséget.

A közgyűlésről élőben tudósítottunk. További részleteket itt talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!