Közélet

2010.07.20. 08:05

Egyetlen kijelölt strand sincs a Dunán, mégis sokan fürdenek

A forróság, és az apadó Duna különösen hétvégente rengeteg embert csalogat.

M. B.

– Ha megy le a víz, és jön a forróság, beindul az élet – mondta a napokban a dunafalvai, folyó menti kemping egyik dolgozója. S valóban. Most hétvégén is a Duna baranyai szakaszain, a kedvelt fürdőhelyeken százak, ezrek kerestek felüdülést a folyóban.

A víz hőmérséklete már-már nem is a Dunát idézi, hétfőn huszonnégy fokos volt. A vízszint  háromszáz centiméter körül alakul, előtűntek a homokos partszakaszok, a zátonyok. Ennek megfelelően például a mohácsi, szigeti strandon, és másutt is ideálisak a körülmények a fürdéshez, napozáshoz. Kijelölt fürdőhelyek tekintetében ugyan a helyzet semmit sem javult, ilyen továbbra sincs a Duna baranyai szakaszán, ez azonban nem zavarja a strandolókat:

– Még soha semmi bajunk nem lett a víztől, se nekünk, se a gyerekeinknek – mondta egy apuka vasárnap a falvai parton. –Tudjuk, a Duna nem tréfadolog, éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hol, hogyan fürdünk, de aki ismeri, és tiszteli a vizet, biztonságban érezheti magát – tette hozzá.

Utóbbihoz a rendőrök is hozzájárulnak, rendszeresen ellenőrzik a kedvelt fürdőhelyeket: figyelmeztetik a veszélyekre a strandolókat, de ha kell, bírságolnak is. A  természetes vizek esetében vannak olyan területek, ahol mindig tilos a fürdés, erre általában táblák is figyelmeztetnek.  Ilyen például a kompátkelő, és a vízi műtárgyak százméteres körzete. Ezeken a helyeken a fürdés azért tiltott, mert az építmények megváltoztatják a víz áramlását, örvények keletkezhetnek, másrészt a meder mélysége is hirtelen változhat.

A felügyeletnek, és a strandolók talán nagyobb elővigyázatosságának köszönhetően örvendetes tény, hogy tavaly, és a szezon eddig eltelt részében sem követelt áldozatot a folyó a baranyai szakaszon.

Nemcsak a víz minősége a döntő, WC-nek is kell lennie

A tisztiorvosi szolgálat a közelmúltban közzétette a strandszezon elején végzett vízminőségi vizsgálatainak eredményét. A kijelölt természetes fürdőhelyeken végzett ellenőrzés tapasztalatai szerint a régióban a Balaton déli partjának strandjain – Balatonberénytől Siófokig – a víz mindenütt alkalmas a fürdésre, és környezetükben a szükséges egyéb feltételek is adottak.

Ugyanez az eredmény született ebben a kategóriában az orfűi kis tó és a Pécsi-tó ellenőrzése során. A szóban forgó helyeken a víz minőségét rendszeresen ellenőrzik. Nem kijelölt természetes fürdőhely ellenben Abaliget, a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, és a Dráva a drávaszabolcsi kikötőnél. A víz mikrobiológiai tisztaságát rendszeresen nem ellenőrzik, ezért nem javasolja a fürdést a hatóság. Ennek magyarázata, hogy a fürdőhelyekkel szemben támasztott kikötéseknek csak egyik eleme a víz minősége. További követelmény, hogy megfelelő tisztálkodási lehetőségük is legyen a látogatóknak, azaz le tudjanak zuhanyozni. Ugyancsak előírás az illemhelyek létesítése is.

Ugyanez az eredmény született ebben a kategóriában az orfűi kis tó és a Pécsi-tó ellenőrzése során. A szóban forgó helyeken a víz minőségét rendszeresen ellenőrzik. Nem kijelölt természetes fürdőhely ellenben Abaliget, a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, és a Dráva a drávaszabolcsi kikötőnél. A víz mikrobiológiai tisztaságát rendszeresen nem ellenőrzik, ezért nem javasolja a fürdést a hatóság. Ennek magyarázata, hogy a fürdőhelyekkel szemben támasztott kikötéseknek csak egyik eleme a víz minősége. További követelmény, hogy megfelelő tisztálkodási lehetőségük is legyen a látogatóknak, azaz le tudjanak zuhanyozni. Ugyancsak előírás az illemhelyek létesítése is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!