Közélet

2010.07.24. 12:02

Ha a művészet és a matematika összeér, akkor jön a Bridges

Önfeszítő szerkezetek, természetes holográfiák és egyéb csodák közül válogathatunk.

Mészáros B. E.

A Rubik-kocka egy logikai játék, de tulajdonképpen műalkotás, a forma, a szellem remeke. Ha magyarázzuk a működését, nagyon bonyolult, ha értünk a forgatásához, igen egyszerű kompozíció. Tavaly Pécsett spidronok, speciális egyenlő szárú háromszögek simultak egymáshoz, és a síkból egy pillanat alatt átszaladtunk a térbe, kitöltve annak minden részét. Erről végtelenül kacifántos matematikai magyarázatokat kaptunk, de hihetetlenül könnyen befogadható szabályos testeket láthattunk.

Erről szól a Bridges (Hidak) Pécs2010 találkozó (július 24–28., Sétatér, Kultúrkert, Bóbita Bábszínház, Palatinus Szálló, Dominikánus Ház, Civil Közösségek Háza) az efféle elgondolkodtató műalkotásokról, melynek ma nyíló csúcskiállítására (Palatinus Szálló, 11.30) hetven tudós, matematikus, művész hozta el legújabb alkotását, hogy a világ eddigi legnagyobb matematikai-művészeti tárlatát létrehozzák.

Hogy miként fedezhetők fel matematikai összefüggések a művészetben, az építészetben, erről már 12 éve rendszeresen egyeztetnek a világ tudósai, s ez a gyakorlati bemutatókban dúskáló nemzetközi összejövetel tehát mától Pécsett zajlik.

Láthatunk itt különleges filmeket, szimmetriára építkező táncokat, NASA kutatásokból születő kozmikus zene hangzik el, s interaktív játékokat szerveznek fiataloknak világhírű tudósok. Kiderül, hogy miért formál hatszöget a sültkrumpli, milyen matematikai rend szerint épül fel a kürtőskalács, de a színjátszás és a testfestés is új alapokat kap.

válogathatunk. Mészáros B. E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!