Közélet

2010.07.07. 13:28

Horvát–magyar pályázat lesz az aknamentesítésre

A két ország közösen pályázik az Európai Unió előcsatlakozást támogató IPA-alapjához, hogy elvégezhessék a horvát határszakasz teljes aknamentesítését.

Ny. Sz.

Durda Adlesic, Horvátország miniszterelnök-helyettese tegnap Veszprémben Navracsics Tibor magyar kormányfőhelyettessel tárgyalt. A megbeszéléseken szóba került déli szomszédunk európai uniós csatlakozásának segítése, de egy másik, baranyai szempontból külön is fontos témát szintén megvitattak. A tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Durda Adlesic hangsúlyozta: a két ország közösen pályázik az Európai Unió előcsatlakozást támogató IPA-alapjához, hogy elvégezhessék a horvát határszakasz teljes aknamentesítését.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, évek óta megoldatlan probléma a máig meglevő aknazár kérdése a magyar–horvát határon. Az aknákat még a délszláv háborúk során telepítették, s az elmúlt években már többször okozott balesetet felrobbant szerkezet.

Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke tavaly fordult a kormányzathoz, kérve a kérdés mielőbbi rendezését. Draskovics Tibor, az MSZP által delegált rendészeti miniszter viszont levelében azt válaszolta, ezt a feladatot az önkormányzatnak kell finanszírozni. A közelmúltbeli magyar–horvát–szerb államfői találkozón is szóba került az ügy, ott közös pályázatról esett szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!