Közélet

2010.07.08. 19:19

Kártérítését kérnek a klinikától a gyeremeküket elvesztő szülők

Januárban a pécsi Gyermekklinikán elhunyt egy négyéves, súlyos betegségben szenvedett kislány. A család ügyvédje most rendőrségi feljelentést tett, s a klinika felé kártérítési igényüket is jelezték.

M. B. (DN)

A dunafalvai illetőségű, négyéves kislánynál nyaki gerincvelő daganatot állapítottak meg korábban az orvosok. Megoperálták, ezt követően viszont megbénult. A család minden követ megmozgatott gyógyíttatása érdekében, azt tervezték, egy kínai klinikán őssejt-beültetést végeztetnek rajta. Azért, hogy erre sor kerülhessen, a család gyűjtést is indított, az adakozók azonban hiába akartak segíteni, a kislány idén januárban a pécsi Gyermekklinikán meghalt. A család, és ügyvédje, a szegedi dr. Ábrahám László szerint azonban a gyermek halála büntetőjogi következményeket is felvethet.

Úgy tudjuk, ezt arra alapozzák, hogy - szerintük - a kislány oxigén-ellátását biztosító berendezés csöve szétcsúszott, s ezért legkevesebb tizenöt percig nem jutott oxigénhez, a gép vészjelzői pedig kikapcsolt állapotban voltak.

Érdeklődésünkre dr. Ábrahám László azt mondta, a gyógyászati technika, és műszerezettség fejlettségére is figyelemmel vélelmezhető a szakmai szabályok esetleges megszegése, az egészségügyi törvényben foglalt, elvárható gondosság követelményének elmulasztása, és a bekövetkezett oxigénhiányos agykárosodás közötti ok-okozati összefüggés. Ennek megvalósulása esetén büntetőjogi következményekre, és kártérítésre lehet számítani – tette hozzá.

Utóbbi igényüket már jelezték a klinika felé, az ügyvéd szerdán pedig rendőrségi feljelentést is tett, foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés miatt, ismeretlen tettes ellen.

– Hivatalos megkeresés egyelőre nem érkezett hozzánk – mondta a Gyermekklinika igazgatója, dr. Molnár Dénes –, amennyiben ez megtörténik, a Klinikai Központ főigazgatója jogosult a nyilatkozatra. Molnár Dénes hozzátette azt is, a klinika természetesen készségesen áll minden vizsgálat elébe.

Tizennégymilliót is megítéltek már Baranyában

Baranyában a közelmúltban 14 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság egy szentegáti kisfiú ügyében. A gyermeknek Pécsett eltávolították a manduláját. A négyéves fiút hazaengedték, de néhány nap elteltével nagyon rosszul lett, vérezni kezdett a sebe. Szülei a szigetvári kórházba vitték, ahol az ügyeletes orvos döntése nyomán mentővel Pécsre szállították. Időközben a megyeszékhelyről is útnak indult egy jobban felszerelt kocsi, ám mire a két jármű találkozott, a fiú meghalt.

Az orvos ellen vádat emeltek, s bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A bíróság szerint nem tett meg minden tőle telhetőt. Hat hónap fogházbüntetést kapott, felfüggesztve. Az orvos a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Az LB kimondta, nincs ok-okozati összefüggés a fiú halála és a mulasztás között, de veszélyeztetés miatt elmarasztalták a hivatását azóta is gyakoroló orvost.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!