Közélet

2010.07.18. 17:52

Kedvezmények miatt háborgó külföldi nyugdíjasok

Minden kedvezményt, amit egy uniós állam megad saját polgárainak, más EU-s tagállamok állampolgárainak is biztosítani kell. Harkányban a gyógyfürdőnek jelentős bírságot kellett már fizetnie, mert megszegik ezt az alapelvet.

Babos Attila

Írtunk arról, hogy 1,2 milliós bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hivatal (EBH) a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-re, mert nem adta meg más uniós tagállamok nyugdíjasai számára a magyar nyugdíjasoknak szóló kedvezményt. Ezzel az EBH szerint alaptalanul és önkényesen megsértette az uniós egyenlő bánásmód alapelvét, amire vizsgálatuk során nem találtak ésszerű indokot. Azt is megírtuk, hogy nemrég a Fővárosi Bíróság (FB) is az EBH-nak adott igazat, s ítéletében arra utasította a fürdőt, hogy hajtsa végre a hatóság határozatát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Harkány népszerű célpont a külföldiek számára is (fotó: Laufer László)
[/caption]

Csakhogy a napokban egy újabb, több százezres végrehajtási bírságot is kiszabott az EBH a fürdőre, miután a mai napig nem hajtották végre az ítéletet. Ám ennél is sokkal többet fizethetnek. Dr. Kéri Ádám, az EBH jogásza ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy az FB ítélete óta több, a fürdővárosba érkező, elsősorban osztrák és német nyugdíjas is felháborodott azon, hogy nem kapott kedvezményt, s hozzájuk fordult. Így több ügy is fut náluk, amelyek vége előreláthatóan több újabb, egyenként is milliós bírság kiszabása lesz.

Horváth Sándor, a gyógyfürdő vezérigazgatója közölte, nincs arra eszközük, hogy felismerjék a számtalan külföldi nyugdíjas igazolványt, ráadásul ilyen nincs is minden tagállamban. Szerették volna begyűjteni ezek mintáit, de hivatalos szerveken keresztül sem ment. Szerinte megnyugtató megoldást az jelenthetne, ha lenne egységes uniós nyugdíjas igazolvány. Ha pedig életkorhoz kötnék a kedvezményt, a fiatalabb magyar rokkant nyugdíjasoknak nem biztosíthatnák azt.

Legtöbbeket az utazás és az oktatás foglalkoztatott

Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatban hírek, cikkek már uniós csatlakozásunk előtt születtek, s a téma az óta is napirenden van, bár kevésbé markánsan. A legtöbbször az utazási kedvezményekhez, és a diákoknak nyújtott, különösen a felsőfokú oktatáshoz kötődő kedvezményekhez kapcsolódóan volt ez beszédtéma. Dr. Kéri Ádámot erről is kérdeztük, elmondta, hogy nincs különbség e tekintetben az egyetemek közt, legyen szó egy kisebb magyar intézményről, vagy akár valamelyik híres európai elitegyetemről. Ha állami szinten biztosítanak a felvett diákoknak bárminemű kedvezményt – például kollégiumi elhelyezést –, akkor azt annak a magyar diáknak is meg kell adniuk, akit oda felvettek, s megfelel a kedvezményben foglalt követelményeknek. Érdeklődésünkre, hogy a magyarok hová fordulhatnak külföldön, ha nem kapnak meg egy olyan kedvezményt, ami az uniós elvek szerint megilletné őket, azt mondta, van, ahol működik a miénkhez hasonló Egyenlő Bánásmód Hatóság, ha ilyen nincs, akkor a kinti bírósághoz.

Nem mindenütt jelent gondot a kedvezmény kiadása

A hajdúszoboszlói gyógyfürdő pénztárába csörgettünk, az után érdeklődve, hogy az ottani diák- és nyugdíjaskedvezményeket külföldi, de uniós tagállamból érkező ismerőseink is kiválthatják-e. Nem mondtuk, miért kérdezzük valójában, s ezek után is azt a választ kaptuk, hogy természetesen, csak azokra az igazolványokra lesz szükség, amelyeket a magyaroknak is be kell mutatniuk az olcsóbb jegy igénybevételéhez. Gyakorlatilag szó szerint ugyanezt a választ adta immár hivatalos megkeresésünkre Rippel Veronika, a csak a fővárosban tizenegy fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői Zrt. kommunikációs vezetője.

Érdeklődésünkre Kiss Dalma, a Pécs2010 Menedzsment Központ marketing igazgatóhelyettese a múlt csütörtökön, a Tüke- kártyával együtt érvénybe léptetett Pécsi Nyugdíjas Kártyáról is hasonlóan szólt. Közölte, hogy azt természetesen a külföldi, uniós országból érkező nyugdíjasok is kiválthatják, azonos feltételekkel – így természetesen nem pécsi, más magyar településen élő nyugdíjasok is.

Külön kártyát is kiváltathatnak a külföldiekkel

A nyugdíjasoknak járó kedvezmények külföldön rendszerint korhoz kötöttek, többnyire 60–65 év felett járnak, így általában külföldön elegendő a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot. Vannak azonban tagállamok, ahol a jogosultság megszerzését egy kifejezetten a kedvezményekre – például a nyugdíjaskedvezményekre – feljogosító kártya kiváltásához kötik. Így például az adott országban tartózkodó külföldi nyugdíjasok, akik valamely más uniós tagállam állampolgárai e kártya kiváltásától kezdve minden olyan kedvezményt megkapnak a kártya felmutatásával, amelyek az adott ország nyugdíjasainak járnak. Ilyen például a szomszédos Ausztria, ahol a nők 60, a férfiak 65 éves kortól válthatják ki a nyugdíjaskártyát – annak ára 2009-ben 26,90 euró volt. Magyarországon nincs hasonló kártyarendszer. Az EU tagállamai által a nyugdíjasoknak és a diákoknak szóló kedvezményekről részletes információt találhatnak, országonkénti bontásban az euvonal.hu honlapon a kérdések-válaszok (legnépszerűbb kérdések) pont alatt.

Érdeklődésünkre Kiss Dalma, a Pécs2010 Menedzsment Központ marketing igazgatóhelyettese a múlt csütörtökön, a Tüke- kártyával együtt érvénybe léptetett Pécsi Nyugdíjas Kártyáról is hasonlóan szólt. Közölte, hogy azt természetesen a külföldi, uniós országból érkező nyugdíjasok is kiválthatják, azonos feltételekkel – így természetesen nem pécsi, más magyar településen élő nyugdíjasok is. Külön kártyát is kiváltathatnak a külföldiekkel A nyugdíjasoknak járó kedvezmények külföldön rendszerint korhoz kötöttek, többnyire 60–65 év felett járnak, így általában külföldön elegendő a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot. Vannak azonban tagállamok, ahol a jogosultság megszerzését egy kifejezetten a kedvezményekre – például a nyugdíjaskedvezményekre – feljogosító kártya kiváltásához kötik. Így például az adott országban tartózkodó külföldi nyugdíjasok, akik valamely más uniós tagállam állampolgárai e kártya kiváltásától kezdve minden olyan kedvezményt megkapnak a kártya felmutatásával, amelyek az adott ország nyugdíjasainak járnak. Ilyen például a szomszédos Ausztria, ahol a nők 60, a férfiak 65 éves kortól válthatják ki a nyugdíjaskártyát – annak ára 2009-ben 26,90 euró volt. Magyarországon nincs hasonló kártyarendszer. Az EU tagállamai által a nyugdíjasoknak és a diákoknak szóló kedvezményekről részletes információt találhatnak, országonkénti bontásban az euvonal.hu honlapon a kérdések-válaszok (legnépszerűbb kérdések) pont alatt. Harkány népszerű célpont a külföldiek számára is (fotó: Laufer László) -->

Címkék#harkány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!