Közélet

2010.07.25. 10:04

Körforgásban a zenés klubok: az egyik bezár, a másik kinyit

Akik szeretik a klubszerű, zenés helyeket, ugyancsak nagy átalakulásnak lehetnek tanúi az idén. Egy biztos, ennek nem az érdeklődés hiánya az oka, hanem sokkal inkább a pénzé.

M. K.

Rohr Róbert az Uránia moziban lévő Kinot üzemeltette hét éven át, aztán lehúzták a rolót:

– Megtaláltuk a koncepciót, de valahogy mégsem ágyazódott be a városi képbe. Vagyis, hogy az egész nem találkozott a politikával, a gazdaságpolitikával. Az illetékesek elkezdtek több pénzt kérni, amit első menetben meg tudtunk fizetni, de az újabb srófolást már nem. Vagyis egy csomó produkciót nem engedhettünk meg magunknak, sem azt, hogy nagyobb médiafigyelmet keltsünk.

Fekete Kálmán évtizedek óta van azon, hogy valamiféle összefogott, rendszerbe foglalt zenei klubélet legyen Pécsett. Legutóbbi a Monarchia dőlt ki alóla:

– Azt mondom, hogy jó vendéglátással párosulva meg tudnának élni ezek a helyek. De a legtöbb esetben ez sincs meg. Ahol van egy jó babgulyás, egy finom zsíros kenyér is a zene mellé, oda mennének az emberek. Ám tudjuk, hogy sok helyen milyen bort tesznek az asztalra a nyereség reményében... – mondja a zenész-szervező. – Ha nullára ki tudják hozni egy zenekar felléptét, ami a legtöbb esetben nem több, mint 50 ezer forint meg egy vacsora itallal, akkor még bevállalják a vendéglősök. De ha ez sem jön be, akkor vége a dalnak – szó szerint.

(A cikk eredeti verziójában hibásan megnevezett "Pécsi Est Fest Klub" valójában a  Pécsi Est Café és a Pécsi Feszt Café helyszínekre utalt - a hibáért elnézést kérünk. A félreérthető szövegrészt hamarosan tisztázzuk és ugyanitt publikáljuk. A megértést és türelmet addig is köszönjük. A szerk.)

– Nincs nagy piac, az biztos. Szponzorokat szerezni meg roppant nehéz. És az igazat megvallva, az államilag dotált rendezvények, az EKF eléggé betett, hiszen rengeteg ingyenes, jó zenei műsor van a városban. Ennek ellenére azt mondom, hogy más egy-egy fesztivál és más a klubkoncert. Talán majd 2011-től. -->

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!