Közélet

2010.07.04. 11:01

Ma Jethro Tull, holnaptól meg jön a Rockmaraton

Tízesztendős lett a pécsi Rockmaraton, de nem maradnak le az ünneplésben a fellépő zenekarok sem, legalább tíz banda ugyancsak jeles születésnapot tart a nagy találkozón.

Mészáros B. E.

A Pécs2010 EKF egyik könnyűzenei sztárprogramja lesz ma, a legnagyobb koncert, ami Baranya határain túl zajlik majd a régióban, kultúrfővárosi minőségben. A 18. Nemzetközi Gastroblues Fesztivált tartják ugyanis csütörtöktől Pakson, amelynek a záróeseménye ma 20 órától a paksi ASE csarnokban a Jethro Tull együttes fellépése. A legendás fuvolás Ian Andersonnal az élén ez a progresszív folk-rock csapat lassan négy évtizede a könnyűzene egyik meghatározó együttese a világon. Az se bánkódjon, aki lemarad róla, mert holnap 12 órától nyit a Rockmaraton a pécsi Malomvölgyi Arborétumban.


Tízesztendős lett a pécsi Rockmaraton – valójában kettős jubileumot ül a fesztivál, mert a szekszárdi Csörge-tónál a kezdet húsz esztendeje volt –, de nem maradnak le az ünneplésben a fellépő zenekarok sem, legalább tíz banda ugyancsak jeles születésnapot tart a nagy találkozón. A legnagyobb név, az angol Exploited például fennállása 30 éves jubileumi turnéja keretében érkezik hozzánk. A magyar rockból kiemelkedik az Edda, amely már 35 éve nyomja a színpadon, valamint a Republic, amely első ízben szerepel a pécsi fesztiválon, holott éppen egyidős azzal.

Ám nem csak a Republic, de az egyik házigazda együttes, az ország talán legismertebb punk formációja, a Hétköznapi Csalódások is most húsz esztendős, és két évtizede zúz az Akela is. Főnökmen és társai ezt húsz állomásos turnéval ünneplik meg, amelynek a pécsi az egyedüli fesztiválszereplése. A sornak azonban nincs vége, 15 éves a Rómeó vérzik, és ugyancsak 15 éves a 193-as Cella is – ennek a zenekarnak a neve igen jól cseng underground körökben. Utóbbi banda most be is fejezi a közös zenélést, a Malomvölgyben lesz a búcsúbulijuk. Kuriózum lesz továbbá más vonatkozásban a Depresszió gitárosának, Hartmann Ádám igen ritkán koncertező együttesének az Adams Familynek a játéka, a Sear Bliss fellépése (itt térnek vissza klasszikus felállásukhoz), a német Heaven Shall Burn pedig először hallható Magyarországon. A jubileumi fesztivál további újdonsága, hogy most nagyon ráerősítenek a dedikálásokra, kéttucat együttes szignózza majd a Rockmaratonon a kiadványait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!