Közélet

2010.07.28. 15:21

Megtizedelte a gyöngybaglyokat a rossz idő Baranyában

Június végéig mindössze 9 bagolyfiókát sikerült meggyűrűzniük a baranyai szakembereknek.

forrás: MTI

Június végéig mindössze 9 bagolyfiókát sikerült meggyűrűzniük a baranyai szakembereknek, míg a tavalyi év hasonló időszakában már 200 fölötti volt a példányszám.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az elhúzódó kemény tél és a tavasz végén lehullott rengeteg csapadék alaposan megbolygatta a gyöngybaglyok megszokott életét.

A templomtornyokba kihelyezett költőládákban május végéig csak 25 pár telepedett meg, ami a felét sem éri el a tavalyinak - tette hozzá. Mint megjegyezte: a szélsőséges tavaszi időjárás miatt a párok egy része igen későn, csak nyár közepétől kezdi el a költését, ezért a fészkelőpárok száma valamelyest még növekedni fog; ám az eddigi költések mintegy kilencven százaléka tönkrement.

"Az már biztosnak tűnik, hogy minden idők leggyengébb gyöngybagoly-szaporulatával számolhatunk" - hangsúlyozta Bank László. A gyöngybagoly (Tyto alba) fokozottan védett madárfaj, egy egyed természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Európa-szerte a csökkenő állományú fajok közé tartozik, mert költőhelyei jelentősen megfogyatkoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!