Közélet

2010.07.04. 11:42

Mosófával a Duna partján

Régi hagyományt, a Dunában mosást elevenítették fel tegnap Mohácson, a folyó partján.

M. B.

– A mi időnkben nem vezetett aszfaltozott lejáró a vízhez, úgy bukdácsoltunk a ruhákkal a kövek között – mondta egy nyolcvan körüli asszony tegnap Mohácson, miközben figyelte, hogyan vonulnak a vízpartra a Pranje – dunai mosás elnevezésű program résztvevői. – Különösen télen volt nagyon cudar dolog az egész, volt, hogy ránk fagyott a víz – tette hozzá.
– Télen? – kérdeztünk viszsza meghökkenten, mire az asszonynak kikerekedtek a szemei. – Miért, maguk télen nem mosnak?

Persze tegnap a téli időjárás viszontagságaival nem is kellett megküzdeniük a népviseletbe öltözött leányoknak, aszszonynak, a hatalmas hőségben biztosan jól is esett, hogy legalább a lábuk szára beleért a vízbe, miközben a klupcicára, vagyis a mosópadra fektetett kelméket tisztították a pracakkal, tehát a mosófával. A néhány évtizede még megszokott, köznapinak számító eseményt mindeközben több száz fős közönség figyelte.
– A huszonnegyedik órában kezdeményezte tavaly a Sokac Olvasókör és a horvát kisebbségi önkormányzat a hagyományos mosás felelevenítését – mondta az idén már fesztivállá terebélyesedő esemény megnyitóján Szekó József, Mohács polgármestere. – Most még vannak, akik meg tudják mutatni a mozdulatokat, sajnos néhány év múlva már nem biztos, hogy akadna olyan, aki még maga is mosott a Dunában – tette hozzá.

A mosás előtt és után zenekarok, néptánc együttesek szórakoztatták a közönséget. A kulturális és gasztronómiai találkozóra idén az összes Duna-menti országból érkeztek résztvevők, Németországtól kezdve Romániáig. A nemzeti park szervezésében bemutatták a szóban forgó nyolc ország védett területeit, valamint a Duna menti országok ízvilágát is tesztelhették a látogatók.

A kulturális és gasztronómiai találkozó hajnali tartó bállal ért véget a parton felállított sátorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!