Közélet

2010.07.24. 13:28

Napfényes Horvátország, kéklő Adria

Évek óta a legkedveltebb úti cél a magyarok körében Horvátország. A baranyaiak közül, a földrajzi közelség okán még többen választják nyáron az Adriát. Idén valamelyest olcsóbban nyaralhatunk, és jobban jártunk, ha kivártunk a szállásfoglalással.

DN

Horvátországban is éreztette a hatását a válság, kevesebb foglalás volt, mint az elmúlt években, ezért sok szállásadó jelentős kedvezményekkel kínálja szobáit, apartmanjait – kezdi az egyik legfontosabb résszel, ugyanakkor egy új hírrel is az Adriát és Horvátországot jól ismerő informátorunk. Telefonunk is épp az autópályán találta Makarska felé menet, rögtön meg is jegyezte, hogy aki délebbre tart, számoljon azzal, hogy a sztrádáról még Makarska előtt, Sestanovacnál térjen le, különben nem tudja kikerülni a több mint 1700 méter magas Biokovót.

Informátorunk, aki évek óta Horvátországban dolgozik az idegenforgalmi szezonban, a legfontosabb újdonságok, változások közt említette azt is, hogy több a szokottnál a szabad, kiadó szállás Horvátországban. Bátran elindulhat az is, akinek nincsen még foglalt szállása, helyben, a legkisebb településen is talál magának könnyen, bármely kategóriában is keresgél, ha befárad a helyi turisztikai irodába. Annak is jóval nagyobb esélye van idén, hogy jó szállást kapjon jó áron, aki nem a megszokott, péntek, szombati érkezéssel, és nem hét éjszakát, hanem kevesebbet szeretne eltölteni az Adrián.

Forrásunk ugyanakkor azt ajánlja, hogy aki csak teheti, a szigetekre utazzon, s ha igazán eldöntheti, hová megy, délebbi, dél-dalmát szigetekre induljon. Habár a komp ára borsosnak is nevezhető, 8-10 ezertől akár 20-25 ezer is lehet, a szigeteken akár a partvidéknél olcsóbban is találni szállást. A hangulat pedig egészen különleges, semmivel sem összehasonlítható, feledhetetlen nyaralást ígér.

Azt is megtudtuk, hogy – feltehetően a horvátok évek óta tartó, tudatos munkájának köszönhetően is – egyre tisztább a tenger, még az amúgy is mindig gyönyörűen kéklőnél is szebb. Habár az alapvető élelmiszerek árai magasabbak a boltokban valamivel a hazaiaknál, akár 10-25 százalékkal is, általánosan elmondható, hogy több pénzért magasabb minőséget is kapunk, mint itthon. Akinek nagyon oda kell figyelnie a nyaraláskor is a kiadásokra, az se hagyja ki azt, hogy legalább egy-két alkalommal ne üljön be egy étterembe, mert olyan ételeket kóstolhat, amelyeket itthon bizonyosan nem: így semmiképpen se hagyjuk ki a friss halakból, rákokból, tenger gyümölcseiből készül finomságokat. Ajánlat: keressük az óvárosi, hangulatos vendéglőket, ahol helyiek fogyasztanak, olcsóbb, háziasabb ételeket fogyaszthatunk.

Hajóval még csodálatosabb az Adriai-tenger

Az Adriát sokan ismerik a strandokról. Egyre több magyar azonban már úgy dönt, messzebb is merészkedik, s hajót bérel. Erre rengeteg lehetőség van Horvátországban, hiszen számos kikötőben kínálnak bérhajókat. Ezek heti díja elsőre meglepő, hiszen sok százezer, akár millió forint is lehet. Ha azonban tudjuk, hogy a vitorlások 6–8–10 személyesek, az egy főre leosztott díjnál kiderül, hogy a nyaralás ezen formája sem feltétlenül drágább, mintha apartmanba, hotelbe menne a család.

Az ellátásról persze gondoskodni kell, hiszen a tengeren viszonylag kevés a sarki vegyesbolt, ám a hajók konyhával, hűtővel is felszereltek.
Amire ügyelni kell, az a megfelelő okmányokkal, képzettséggel rendelkező kapitány. Akár ilyen vezetőt is lehet bérelni a vitorlással együtt, ez azonban bizony nem olcsó. Az élmény viszont megfizethetetlen a lakatlan szigetek vagy éppen a tengeri nemzeti parkok vitorlással bebarangolása nem mindennapi nyaralás.  

Tej, kenyér, sör, csevapcsicsa, haltál

Az, aki a horvát tengerpartra megy nyaralni, annak kuna-készlete gyors apályra számíthat. Jelenleg 1 kunáért kis híján 40 forintot kell fizetni. Ami az alapvető élelmiszereket illeti, tán a legelterjedtebb Konzum áruházláncban érdemes vásárolni. A tej 200, a kenyér inkább 240 forintnál kezdődik, a helyi sörök kb. 200 forintról indulnak, a nyugati márkák inkább 350-ről startolnak.

Az éttermi árak szinte mindenütt húzósak, a népeledelnek számító csevapcsicsa is 2000 forint körül mozog, míg egy-egy egzotikusabbnak számító haltál tenger gyümölcseivel 4000–6000 forintért élvezhető. Vendéglőben a sör már 1000–1400 forint értékben szürcsölhető. A horvátoknál a benzin gyakorlatilag ugyanannyi, mint nálunk, de ha valaki Bosznián keresztül autózna (és ajánlott, mert meglepően jó utak épültek!), akkor nem csupán az autópályadíjat (Zágráb–Rijeka 3200, Zágráb–Dubrovnik 16000 forint) spórolja meg, hanem a benzinért is csupán 250–260 forintot kell fizetnie.

Pályadíj és sebesség

Az egyik legnépszerűbb üdülési célpont Horvátország, és közelsége miatt a legtöbben autóval utaznak oda. Horvátországban az autópályadíjat a használattal arányosan kell fizetni, a fizetőkapuknál fizethetünk készpénzzel és bankkártyával is. Hogy ne érjen meglepetésként a díj, utazásunk elején a horvát autópálya-kezelő honlapján érdemes kiszámolni, mennyit kell majd fizetnünk. Ha Baranyából Kutinánál térünk az autópályára, Rijekáig 81, Zadarig 130, Sibenikig 159, Splitig 182 kunáért juthatunk le autópályán.

Ha úgy döntünk, hogy csak Zágrábnál térünk rá a fizetős szakaszra, mintegy 20–25 kunát takaríthatunk meg a felsorolt célállomásokig. A horvát autópályákon 130 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség, autóúton 80-nal, lakott területen 50-nel közlekedhetünk. Az autóban legalább egy neonsárga fényvisszaverő mellénynek kell lennie. Magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő személyi igazolvánnyal beutazhatnak Horvátországba. Friss hír, hogy a horvátok rövidesen megkezdik a Zágrábtól Bjelovaron és Viroviticán át egészen Barcsig tartó autópálya építését, amelynek az első körülbelül 30 kilométeres szakasza Zágrábtól Bjelovar felé már tulajdonképpen készen van (kétszer két sávos autóút).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!