Közélet

2010.07.18. 18:46

Visszakérik a vonatot, másoknak kedvezőbb az új buszjárat

Amikor tavaly év végén felharsant az utolsó vonatfütty a komlói állomáson, szinte senki sem gondolta, hogy egyszer még újraindul a személyszállítás a vonalon.

KEI

Pedig most van rá esély, hiszen az ország több pontján ismét elindultak a vonatok, igaz, a komlói vonalról még nem született döntés, és az is igaz, hogy ennek nem mindenki örülne. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) nemrég hivatalosan is bejelentette, mindenképp támogatná a személyszállítás visszaállítását a Komló-Godisa-Sásd vasútvonalon. Indoklása szerint a komlói vasútvonal az általa bejárt völgy települései számára a Budapest felé közlekedő InterCity vonatokhoz színvonalas, jól használható kapcsolatot adott az elmúlt években.

Az egykori bányászváros lakói 31 perc alatt jutottak el a sásdi állomásra, míg a vonat helyett indított autóbusz ezt az utat csak 50 perc alatt képes megtenni, ráadásul Sásdon nem megy el a vasútállomásig sem. A vonat Komló központjából indult, és a többi települést is kedvező helyen érinti, ezért a VEKE javasolja a 2009-es év menetrendhez hasonló, kétóránkénti IC-közlekedéshez alkalmazkodó, ütemes menetrend visszaállítását.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Van esély rá, hogy újra induljon a vonat Komló és Sásd között (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Hasonlóan érvelt Polics József, a terület nemrég megválasztott új országgyűlési képviselője is, aki a napokban levélben fordult dr. Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez, hogy vizsgálják meg a Godisa-Komló vasúti szárnyvonal megszüntetésének körülményeit, és amennyiben lehetséges, mihamarabb döntsenek a vasúti személyszállítás visszaállításáról. A képviselő szerint a vasúti személyszállítás nemcsak a közösségi közlekedésnek, de a kormányprogramban szereplő vidékfejlesztésnek is fontos eleme, emellett úgy véli, nem volt gazdasági indoka a vonal megszüntetésének, és a döntés csak azért születhetett meg, mert a városvezetés nem tiltakozott a szárnyvonal bezárása ellen a szaktárcánál. Polics József hozzátette, nagyon sokan szeretnék, hogy visszaállítsák a szolgáltatást, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy erre sor kerüljön.

Bár sokan várják, hogy újra vonattal közlekedhessenek, akadnak olyanok is, akik örülnek az új buszmenetrendnek. Bodolyabér és Magyarszék lakóinak például nagy előnyt jelent, hogy a buszok áthaladnak a településen, míg korábban a vasúti megállóig kilométereket kellett gyalogolniuk. Bodolyabér korábban szinte el volt zárva a világtól, most pedig szinte kétóránként van lehetőségük eljutni Komlóra vagy akár Pécsre is. Őket az új buszjáratok megszűntetése hátrányosan érintené, ezért bíznak abban, hogy erre nem kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!