Közélet

2010.08.07. 19:29

Különleges panorámaképet készítenének a kultúrfővárosról

Az év elején vetette fel egy blogíró, hogy az idei európai kulturális fővárosnak, Pécsnek újabb hírverést jelentene, ha nagyfelbontású panorámakép készülne róla.

Ny. Sz.

A technikai különlegesség lényege, hogy a képen a várost kilométerekről, átfogóan láthatjuk, de rá is közelíthetünk a részletekre.

Ezeket a szuperfelbontású képeket állványokról készítik, sok, akár ezernyi fotó összeállításával, és számítógépes utómunkával alakul ki a végeredmény. A képek azután az interneten nézhetőek meg, s bizony jó móka azzal „játszani”, hogy az ember beleközelít a képbe, s a sok ház között azt is megnézheti, hogy valaki az épület előtt éppen a cipőjét köti.

A technikai különlegesség természetesen idő- és pénzigényes, hiszen megfelelő kamerákra is szükség van, s a számítógépes háttérmunka sem egyszerű. Mindenesetre a blogközösség összegyűjtötte, szó szerint összekalapozta a berendezések árát, olyannyira, hogy a közelmúltban el is készült a „prototípus”, azaz július elején a budapesti Gellérthegyet és a várat vették fel nagyfelbontású képként. Az eredeti tervek szerint ezután következne Pécs – ehhez pár napos jó idő kell, s egy megfelelő magaslat kiválasztása.

A panorámaképek terén egyébként nagy lett a sorbanállás, hiszen nemrég egy másik stúdió Budapestről készítette el a világ eddigi legnagyobb, 70 gigapixeles körpoanoráma-fényképét is – a rekordot eddig brazilok tartották.  A budapesti rekordfelvételt egyébként ugyanaz a stúdió készítette, amelyik korábban egy Csontváry-festményről készített olyan részletgazdag felvételt, amin az ecsetvonások is könnyen kivehetőek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik