Közélet

2010.08.31. 18:43

Nincs napirenden a vízlépcső a Dunán

Közmeghallgatáson ismertették a városházán a Mohácstól északra eső, 900 méter hosszú dunai szűkület kiküszöbölésének tervét. A beavatkozásra azért van szükség, mert ott a hajózóút keskenyebb az előírt 180 méternél, és a kellő mélységét sem éri el mindenütt a víz.

M. B

A terv lényege, hogy a Szabadság zátonnyal szemben lévő oldalon az úgynevezett T-műveket, azaz a sarkantyúkat részben visszabontják, így módosítják a folyó áramlását, illetve a medret kotrással mélyítik, ezt követően pedig a hajózóutat húsz méterrel „eltolják” a jobb part irányába. A munkálatokat megelőző engedélyeztetési eljárás folyamatban, ennek részeként került sor a közmeghallgatásra.

A Dunántúli Napló érdeklődésére a szakemberek elmondták, a beavatkozás következtében a fürdőzők által kedvelt részen, a Csele-torkolatnál nem „tűnik el” a homok, lényegében változatlan állapotú marad a partszakasz, és a beavatkozás természetvédelmi problémákat sem vet fel.

A fórumon kiderült, a magyarországi Duna-szakaszon összesen harmincegy helyen van szükség hasonló munkálatokra, ezek összesen mintegy nyolcvanmilliárd forintba kerülnek. A beruházást döntő részben az Unió finanszírozza, s legkésőbb 2014-ig teljes egészében be kell fejezni a munkálatokat. (Mohácson nem kizárt, hogy már jövőre sor kerülhet a beavatkozásra.)

A Duna szabályozása kapcsán korábban – a környezetvédők tiltakozása mellett – felvetődött, hogy esetleg újabb vízlépcsőkkel biztosítanák a hajózhatóság szempontjából igen fontos állandó vízmennyiséget. Információnk szerint az egyik lehetséges helyszínként Fajsz került szóba.

Dr. Mayer András, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Intézet igazgatója ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, eddig semmilyen érdemi lépés nem történt az ügyben, így a vízlépcsők építése nincs napirenden.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik