Közélet

2010.08.10. 22:37

Zenei varázs kubai módra

Egy legendás együttes, teljesen hétköznapi, sztárallűröktől mentes emberekkel – ez is jellemzi az Orquesta Buena Vista Social Clubot, amely kedden lépett a több ezres pécsi közönség elé.

DN

Kedd este nyolc óra után négy perccel hatalmas ováció fogadta az Orquestra Buena Vista Social Club színpadra lépő tagjait a pécsi Székesegyház előtt. A Dóm tér zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, és még a zenészek bemutatása alatt is hömpölygött a tömeg koncerthelyszín felé.

Sokan már csak a kivetítőn keresztül tudták figyelemmel kísérni, ahogy a világhírű zenekar életre kelti a varázslatos kubai dallamokat. A szervezők tízezer embert vártak, ami a látottak alapján egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek.

Az, hogy egy különleges csapattal van dolgunk, már koradélután is világos lett, amikor is a Corso szálló halljában egy rögtönzött sajtótájékoztatót hoztak össze a tizenöt zenésszel.

Ez eredetileg nem is szerepelt a programjukban, a nemzetközi menedzsment nem bíztatta a szervezőket, de maguk a zenészek azonnal igent mondtak. És ott ültek a sajtó kérdéseire várva teljesen vidáman és lazán, mintha csak valamelyik havannai parkban töltenék a szabadidejüket.

Megtapsolták a polgármester EKF-megbízottját, Antonio de Blasiot és az EKF-évad egyik legnagyobb zenei szenzációját anyagilag lehetővé tévő Pannon Power Zrt. képviselőjét, és széles mosollyal biztosítottak mindenkit, hogy részükről a szerencse, hogy itt lehetnek.

Az egyik nagy öreg, a trombitás Guarijo Mirabal lapunknak elmondta, hogy bár ő maga 59 éve zenél, a mai napig nagyon sokat próbálnak, készülnek minden egyes fellépésre, otthon, Kubában, de még a koncertkörutak során is. Ezek ugyan nem mindig összpróbák, megesik, hogy ők, a fúvósok külön játsszák végig a repertoárt.

– Kubában mindig remek volt a zenei élet, és ez ma is érvényes. Kis klubok talán már nincsenek, de mindegy is, mert én csak a Buena Vistában lépnék fel, hívhatnak bárhová. Amúgy meg az együttesen belül is megvannak a feladatok, már ami az újabb generációkat illeti, tán elég annyit mondanom, hogy a legfiatalabb trombitás az unokám. De ettől még én is végig ott vagyok a színpadon esténként, ott kell lennem!

Mirabal szívesen felelevenítette magyar kapcsolataikat:

– Sokszor jártunk már Budapesten, és meg kell mondjam, hogy szeretem a magyar zenét. Hallgattam a népzenéjüket és a mai könnyűzenét egyaránt, és majdnem minden tetszett.

A zenekarban a legnagyobb név Omara Portuondo énekes tényleg úgy viselkedett, mint egy kedves nagynéni, arról beszélt, mitől ilyen fiatalos:

– Semmit sem szabad túlzásba vinni, még beszélni is csak halkan szoktam. De karban tartom a testemet is, sokat úszom, mozgok. Persze, van már utánpótlás is. A fiam a menedzserem, aki többnyire Kubában marad, és az egyik unokám is zenész már, illetve ő is énekel. Szóval egy nagymamát láthatnak a színpadon! – mondta Omara, amikor felborult egy ásványvizes palack, és ő mint egy jó háziasszony, nekiállt segédkezni a baj elhárításában.

Ötezer adag koktélnak állt neki a pécsi mixer

Az Orquesta Buena Vista Social Club koncertjét megelőzően került sor a pécsi sztármixer, Csötönyi Nobert rekordkísérletére, ami arról szólt, hogy 5000 adag koktélt kever ki négy óra alatt. És természetesen nem volt mindegy az sem, hogy a látványosságot EKF-önkéntesek segítségével osztották szét a közönség között, de nem teljesen ingyen: 400 forintért egy-egy kóstolót, és a befolyó összeget a Misina Állatvédő Egyesületnek ajánlották fel.

Csötönyi Norbert még a nagy megmérettetés előtt arról beszélt lapunknak, hogy évek óta dédelgette ezt az ötletet: pécsi koktélt készíteni, ráadásul rekordmennyiségben.

– Hat összetevője van, ami eddig titok volt: egy gerezd narancs, erdei gyümölcs szirup, fehér rum, narancslé, almalé és ásványvíz, mindezt összesen 1100 literben. Egy biztos, ilyen jellegű rendezvényen még sehol sem kevertek ilyen italt.

Végül két darab 220 literes „pohárban” készült a koktél, amit erre az alkalomra gyártottak le, és lehet mondani, hogy a pécsiek vevők voltak a város koktéljára: a fehér rum miatt – stílszerűen – némi kubai beütéssel.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!