Közélet

2010.09.23. 19:59

Búcsú a hóeltakarítóktól

Közös megegyezéssel bontott szerződést a Pécs Holding Zrt. a téli síkosságmentesítést végző BS-AXIS Kft.-vel. A napokban új közbeszerzési eljárást írnak ki.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Örülök, hogy sikerült felbontani egy sokat vitatott, s Pécs számára szerintem is előnytelen szerződést – közölte dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Lapunk értesült arról ugyanis, hogy a Pécs Holding Zrt., és a téli síkosságmentesítést végző BS-AXIS Kft. közös megegyezéssel felbontotta a határozott idejű, tíz évre, 2014-ig szóló kétoldalú szolgáltatási szerződést.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A BS-AXIS 2014-ig végezte volna a síkosság-mentesítést
[/caption]

A polgármester kijelentette, az új vállalkozó kiválasztása a Holding feladata, annyit szeretne csak, hogy jól, megbízhatóan végezze a dolgát, és lehetőleg minél olcsóbban.

A Holding részéről a jogi képviselő, dr. Kamondi Mónika nyilatkozott. – Amikor a vagyonkezelő új vezetése átvette az irányítást, az összes szerződést megvizsgáltuk, a BS-AXIS-szal kötöttel kapcsolatban viszont kiderült, hogy a Holdingnak nincs elég befolyása, rálátása az elvégzett, lejelentett munka ellenőrzésére – hangsúlyozta. Magával a munkára az új vezetés alatt nem volt panasz, kivéve egy márciusi napot.

– Az érvelésünket a BS-AXIS is elfogadta, emiatt közös megegyezéssel szerződést tudtunk bontani – mondta. Kifejtette azt is, hogy változtatni nem lehetett a feltételeken, mert közbeszerzésen nyert a vállalkozó. Felvetettük, hogy érdekesnek tartjuk, hogy az egyik legtöbbet támadott városi szerződést ily könnyednek tűnő okkal fel lehetett mondani. Kamondi Mónika szerint meglehet, hogy korábban nem volt meg a kellő szándék és akarat.

Úgy vélte, a télre kiválaszthatják az új szolgáltató, ha azonban valami miatt ez nem sikerül, az átmeneti helyzetre megbízással is felkérhetnek egy alkalmas céget – a körből a BS-AXIS sincs kizárva.

Bögyös Sándor, a BS-AXIS ügyvezető-tulajdonosa szűkszavú volt. Megköszönték a munkáját, elismerték, hogy a cég jól teljesített, jobban mint korábban, mert most hallgattak rájuk, s beépítették azokat a változtatásokat, amelyeket kértek korábban is, de nem fogadták el őket. Az új pályázaton valószínűleg elindulnak. Egyebet nem kívánt mondani.

Nem tűnt előnyösnek a szerződés - háttéralku?

Kiverte a biztosítékot sokaknál a PVV Zrt. és a BS-AXIS Kft. közti szerződés. Lapunk 2007-ben ugyanis megírta, hogy a cég akkor is kap 120 millió plusz áfát – rendelkezésre állási díj gyanánt –, ha nem esik a hó. Érdekes előzmény, hogy a PVV 2003-ban indított közbeszerzési eljárást a 2004-től 2008-ig tartó időszak téli síkosságmentesítésére. A nyertes a BS-AXIS volt, ám 2004 decemberében mégis új közbeszerzést kezdeményezett a PVV, ekkor a korábbi 178 helyett már 350 km hosszúságban volt kívánatos a hóeltakarítás. Egyedüli indulóként a BS-AXIS nyert. Az új keretszerződés szerint a kft. 2014-ig, tíz téli évszakon keresztül végzi a síkosságmentesítést. Az összeg azonban azóta csökkent, a hátralévő négy évben évi 15 millióval lett volna kevesebb az alapdíj, s már most is nettó 100 millió alatt van.

Ismeretes, hogy Bögyös Sándor egyik cége az EKF-programban is több munkát kapott, s elszámolási vitái vannak a Menedzsment Központtal. Szakemberek szerint határozott idejű szerződés felbontásába háttéralku nélkül ritkán megy bele bárki is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!