Közélet

2010.09.25. 14:14

Fesztiválok sora a Koncertközpontban, s több könnyűzenei sztár lesz

Színházigazgatót ugyan nem választott legutóbb a pécsi közgyűlés, de a város kulturális életének legalább ennyire meghatározó pozíciójába, a Pécsi Kulturális Központ élére újabb ciklusra nevezték ki Laknerné Brückler Andreát, aki 15 éve irányítja az intézményt.

Mészáros B. Endre

– Ha azt mondom, Pécsi Kulturális Központ, a pécsi polgár nem tudja hova tenni az intézményt. Ha viszont Pécsi Napokról, Tavaszi Fesztiválról beszélek, rögtön képben van. Milyen fesztiválkör tartozik a teamhez?
– Nem kevesebb, mint 13 nagyprojektet szerveztünk 2010-ben, s ennek jó része visszatérő fesztivál, csak néhány olyan egyedi rendezvénysorozat volt közte, mint például a Pécs Cantat. A Sétatér Fesztivál, a nyári térzenék és táncházak a névjegyünknek tekinthetők, a Pécsi Napok immár 20 éves, de a Bordalfesztivál is nagykorú lett az idén. A kultúrfővárosi ranghoz találtuk ki a JazzHíd sorozatot, miként a kuriózum Balkán Világzenei Találkozót is.

– Mekkora költséggel gazdálkodik a központ?
– Nehéz forráselemzést adni, mert évről évre jelentős mértékben változik. Az önkormányzat az intézmény működéséhez csak az alapokat biztosítja, a dolgozók bérét és a rezsiköltséget. Emellett a különböző önkormányzati keretekből tudunk eltérő mértékű pénzt szerezni, s mindezt igyekszünk központi forrásokkal kibővíteni úgy, hogy évente félszáznál több pályázatot adunk be. Sajnos ezen a területen nincs olyan automatizmus, mint a színházak vagy a szimfonikus zenekarok esetében, ahol a város támogatásának arányában adják a központi segítséget. Összességében az idei 13 projektre 240 millió forintot használunk fel, ám ez a visszaforgatott bevételeket is tartalmazza.

– Ez volt eddig. Most viszont jelentősen megváltozik a Pécsi Kulturális Központ szerkezete.
– Januártól a Pécsi Ifjúsági Központ is hozzánk tartozik, így lesz egységünk a Zsolnay Negyedben, rezidens rendezvényszervező intézménye leszünk a Koncertközpontnak, de dolgoznak majd munkatársaink a Dominikánus Házban, a Boldogság Házában, a Széchenyi téri infopontban, a Szivárvány Gyermekházban is.

– Megváltoznak ennek következtében a klasszikus fesztiválhelyszínek is?
– Eddig azért volt sok szabadtéri rendezvényünk, mert ehhez voltak megfelelő helyszínek. Most a Zsolnay Negyed, a Koncertközpont megnyitása bizonyosan átalakítja némiképp a műsortervet. Bizonyos, hogy a Tavaszi Fesztivál beköltözik a Koncertközpontba, de ez a jövője a JazzHídnak, a világzenei találkozónak is. Eddig a teremhiány miatt több nagy sztárt is le kellett mondanunk. Januártól viszont jöhetnek már az ezer férőhelyes hangversenyterembe a jazz-, pop-, musicalcsillagok. Ami eddig történt: bevezettük a minőségi programokat Pécsre, bebizonyítottuk, hogy van rá igény, most pedig jöhet a helyszín- és léptékváltás!

– Januárig van még három hónap. Milyen sztárokra készülhetünk addig a PKK programjain?
– Október közepén a JazzHídra jönnek neves muzsikusok Szerbiából és Horvátországból, a pécsi zongorista Szabó Dani New York egyik felkapott szaxofonosával, Gregory Tardyval érkezik, az ugyancsak Pécsről származó jazzgitáros Gadó Gábor pedig a Németországban élő japán zongoraművésznő, Aki Takasével, de itt lesz Joe Zawinul Syndicate-je is, sajnos már a legendás billentyűs nélkül. A november eleji világzenei műsorban újra hallhatjuk King Ferus Mustafovot, két rangos török és egy román csapatot, Lajkó Félix pedig szerb barátokat hoz magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!