Közélet

2010.09.30. 08:58

Gyimesi Gábor, Jobbik: „Nincs már több időnk ölbe tett kézzel várakozni”

A politikusok többé ne a saját pénzügyi és pártérdekeiket tartsák szem előtt, hanem a választókét...

DN

Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi polgármesterjelöltje 47 éves tanárember, aki Pécsett született, mindig itt élt, és nagyon szereti ezt a várost. Már gyerekkorában tetszett neki a történelmi hangulata, hiszen az ország egyik legrégebbi városáról van szó.

[caption id="" align="alignleft" width="168"] Gyimesi Gábor
[/caption]

Mint azt polgármesterjelöltként lapunknak elmondta, Pécsett sok súlyos problémával találkozhatunk, ilyen a város eladósodottsága, a közlekedés tarthatatlan helyzete, az elhanyagolt keleti városrész, a közbiztonság, és főleg a munkanélküliség, amelyek mindegyike az elmúlt 20 év városvezetéseinek felelőssége. Ezekre a problémákra egyenként is található megoldás, de a leglényegesebb, ami egy Jobbik vezette Pécs városától várható – a radikális változás. Ez a változás igencsak kézenfekvő, abban áll, hogy a politikusok többé nem a saját pénzügyi és pártérdekeiket tartják szem előtt, hanem a választók, az itt élők érdekeit.
A közösség szempontjából mindig azt kell vizsgálni, ki mit tehet és tesz hozzá, és ki vesz el belőle.

A felesleges kiadások, a közpénz felelőtlen elszórása a továbbiakban nem engedhető meg. A közpénz a közösség pénze, amelyért az adófizető tisztességes emberek keményen megdolgoznak, majd az állam adók és járulékok formájában elveszi tőlük, azzal az ígérvénnyel, hogy ezt az érdekükben használja fel. Ebből biztosítja az egészségügyi szolgáltatásokat, a közoktatást, a biztonságukat, utakat, játszótereket épít. Éppen ezért kell a közpénzt óriási tiszteletben tartani. A közpénz minden forintját sokkal jobban meg kell becsülni, mint eddig, az nem lehet a bennfentesek, az ügyeskedők, a korrupció célpontja. Minden közpénzzel történő gazdálkodásnak átláthatónak, nyilvánosnak, bárki számára hozzáférhetőnek kell lennie.

Az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodását fel kell tárni, meg kell találni a felelősöket, és a törvényes kereteken belül megindítani az eljárásokat. A felelősök nem kerülhetik el, hogy a terhelt ügyek nevekkel együtt nyilvánosságra kerüljenek. A kollektív felelőtlenségnek vége. A jövőben nem bújhat senki egy névtelen szavazással meghozott döntés közös felelőssége mögé. Minden döntés előkészítését a nyilvánosság elé kell tárni. A sajtó ne azt írja meg, hogy a közgyűlés milyen döntést hozott, hanem az alternatívákról, a vitáról tudósítson, melyben mindenki vállalja névvel a véleményét.

Ezeket a döntéseket nem lehet elhamarkodottan meghozni. Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közgyűlés előtt 1-2 nappal kapják kézhez a képviselők az előterjesztéseket, hogy ne legyen idejük felkészülni. Gyimesi Gábor szerint a felelősen tevékenykedő politikus kikéri a szakemberek, a civilek, az érintettek véleményét, mielőtt bármilyen, a közösséget érintő döntésben állást foglal.

Mindezek egy szemléletváltozást jelentenek a politizálásban, amelyet radikális, gyökeres változásnak nevez a Jobbik. Elengedhetetlen, hogy az elmúlt 20 év rombolása után ez bekövetkezzen, hiszen nincs már több időnk, erőforrásunk a további ölbe tett kézzel várakozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!