Közélet

2010.09.27. 19:03

Mohácson három jelölt pályázik a polgármesteri címre

Szekó Józsefnek, a város élén 1998 óta álló polgármesternek két kihívója is van a vasárnap esedékes választáson: az MSZP-s Emmert Péter, és a Jobbik színeiben Polgár Károly.

Máté Balázs

A Duna-parti városban tapasztalataink szerint nem kíséri sem különösebben felfokozott várakozás, sem izgalom a vasárnapra kitűzött helyhatósági voksolást. A pártok és a független jelöltek kampánya is meglehetősen visszafogott volt, a postaládákban landoló szórólapokon kívül néhány plakát, transzparens hívja fel csak a figyelmet arra, hogy néhány napon múlva az urnáknál eldől, kik vezetik a várost a következő négy év során. A választásokon ugyanakkor hagyományosan aktívak a mohácsiak, 2006-ban például a mintegy tizenhatezer választásra jogosult több, mint fele leadta a voksát. (A négy évvel ezelőtti választási eredményeket itt olvashatja!)

A törvény változásának következményeként a városban a jelenlegi tizenhét főről tizenegyre apad a képviselők száma. Nyolc hely sorsa a választókerületekben a jelöltekre leadott voksok alapján, három a listák alapján dől el. A változtatás azt is jelenti, hogy lényegesen csökkent a listáról bejutó képviselők száma, valamint azt is, hogy kevesebb egyéni képviselői hely kiadó. Ebből fakadóan változtak a körzethatárok is.

Jelentkezőkből a Duna-parti városban sincs hiány. A polgármesteri címért hárman versengenek Mohácson: a Fidesz–KDNP jelöltje, Szekó József, aki 1998 óta vezeti a várost, kihívói Emmert Péter (MSZP), és Polgár Károly (Jobbik).

A nyolc egyéni választókerületi helyért összesen harmincnyolcan küzdenek. Kompenzációs listát Mohácson négy szervezet, a Fidesz–KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, az MSZP, és a Magyar Kommunista Párt állított, ezeken összességében huszonkilenc képviselő-jelölt neve szerepel.

A törvény lehetőséget ad arra is, hogy a képviselő-testület kibővüljön egy, vagy több „külsős” alpolgármesterrel is. Ha azonban a megválasztott testület nem a tagjai közül jelöli ki az alpolgármestert, vagy az alpolgármestereket, nem illeti meg döntési, csak tanácskozási jog.

Igen jelentősek a város fejlesztési tartalékai

Bárki is nyeri el a városvezetői posztot, nem várja üres kassza: 2009 végén az önkormányzat fejlesztési tartaléka meghaladta a kétmilliárd forintot, az összeg idén tovább gyarapodott, a város tartaléka jelenleg mintegy 2,5 milliárd forint. A Duna-parti városban még 2007-ben határoztak négymilliárd forint értékű kötvény kibocsátásáról. Állampapírokba, betétekbe, valamint devizába fektették, majd viszszaváltották forintra, ezzel közel félmilliárdos nyereséget értek el.

Az önkormányzat vagyonmérlegének főösszege 1999 óta több mint tízszeresére nőtt. Akkor ez hárommilliárd forint volt, 2004-ben már huszonnégymilliárd, 2009-ben pedig több mint harminckétmilliárd.

Négy kisebbség is képviselő-testületet alakíthat

Mohácson cigány, horvát, német és szerb kisebbségi önkormányzati választást is kitűztek, csakúgy, mint négy évvel ezelőtt.
Ezen a voksoláson csak azok a szavazók vehetnek részt, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat.

Ugyancsak a választáshoz kapcsolódó, friss fejlemény, hogy hétfőn a helyi választási bizottság alkalmatlanná nyilvánította a Rókus u. 28. szám alatt található, 015-ös számú szavazóköri helyiséget a voksolás lebonyolítására az ott folyó átalakítási munkálatok miatt. Azok, akik itt szavaztak volna, a Szent István u. 18–20. szám alatt tehetik ezt meg vasárnap, a volt Dr. Marek József Szakközépiskola épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!