Közélet

2010.09.28. 17:31

Tarlós: mind a tíz ujját megnyalná Budapest a koncertközpontért

Október közepén megkezdődik a koncertközpont műszaki átadás-átvétele, derült ki a keddi bejáráson, amelyen Páva Zsolt polgármester és Tarlós István, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltje is részt vett.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP budapesti főpolgármester-jelöltjét látta kedden vendégül Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A baranyai megyeszékhely vezetője a fővárosi politikust elkalauzolta az épülő Kodály Zoltán Koncert- és Konferenciaközpontba is. Az épületet a sajtó munkatársai is bejárhatták, s szembesülhettek vele, valóban nem kell már sok az elkészültéhez.

A koncertterem – amely gyakorlatilag önálló ház a házban – szinte készen van: a faburkolatok, a rejtett világítótestek, a berendezések készen állnak, már csak a székeket kell elhelyezni, de mint megtudtuk, ezek is a helyszínen vannak. A koncertterem egyébként – nem túlzás – lélegzetelállító, monumentális, de egyben mégis arányos. Az egész épület műszakilag különleges alkotás lesz: egyenes, függőleges, párhuzamos fal szinte alig van benne, de mégsem tűnik rendezetlennek.

Nemrég számoltunk be arról, hogy fesztiválok sora jöhet, és több könnyűzenei sztár is felléphet a koncetteremben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A koncertterem egyébként lélegzetelállító, monumentális, de egyben mégis arányos (fotó: Laufer László)
[/caption]

Gyakorlatilag készen van a balett-terem, az utolsó simítások zajlanak a hangszigetelt próbahelyiségekben is. Már az összes iroda kulcsrakész állapotban van. Az előtérben a külső díszítőburkolat felrakása van még hátra, s a környéken a tereprendezés, parkosítás.

Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, a tervek szerint október 18-án megkezdődhet a műszaki átadás-átvétel hosszas folyamata, beleértve a külön-külön zajló próbaüzemeket is. December 16-án a nyitórendezvénnyel feltárul Pécs új nagylétesítménye.

A bejárás után Tarlós István úgy fogalmazott, „Budapest megnyalná mind a tíz ujját”, ha egy hasonló központot tudna jelen körülmények között építeni. A fideszes főpolgármester-jelölt fontosnak nevezte, hogy Pécs és Budapest között szorosabb legyen a kapcsolat, Pécs ugyanis egy olyan város, amelyet minél több budapestinek érdemes meglátogatni.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, sajnos Budapesttel az EKF-évadra, 2010-re nem sikerült komolyabb együttműködést kialakítani, noha más fővárosokkal, például Zágrábbal és Rómával is jól sikerült ez a fajta közös munka. A pécsi városvezető közölte, megválasztásuk esetére felajánlja, hogy jövőre, az EKF levezető évében Budapest kiemelt partnere lehetne Pécsnek.

Több mint 11 ezer négyzetméter, 999 fős hangversenyterem

Az új pécsi koncert- és konferenciaterem teljes alapterülete meghaladja a 11 ezer négyzetmétert. Fő egysége a 999 fős koncertterem, amely azonban az igényeknek megfelelően változtatható színpadállású, s akár kisebb befogadóképességűre is csökkenthető. A teremben akár fogadásokat, bálokat is lehet tartani, mivel a nézőtér is változtatható, síkba emelhető. Az épületben több konferencia- és szekcióterem is található, befogadóképességük 368 főtől 50 főig terjed.

Az első emeleti, 287 fős terem egyben balett-helyiségként is használható. Az épületben önálló terem van a nagyzenekari próbáknak is, emellett természetesen irodák, kiszolgáló egységek is helyet kaptak benne. Az építkezés 2009 nyarán kezdődött. Az épület mintegy 6 milliárd forintba kerül, ennek 65 százalékát állja az Európai Unió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!