Közélet

2010.10.04. 09:23

A megyei közgyűlés is narancsba borult

A lehetséges 19-ből 12 képviselői helyet szerzett meg a Fidesz-KDNP a megyei közgyűlésben. Az MSZP 3, a Jobbik 2, a BESZ és az LMP 1-1 mandátumra tett szert.

MB

Abszolút többséget szerzett a Fidesz-KDNP a megyei közgyűlésben, a megszerezhető tizenkilenc mandátumból tizenkettőt tudhat magáénak a pártszövetség. A második legnagyobb frakció az MSZP-é, ők három képviselőt adnak a közgyűlésbe, míg a Jobbik kettőt, az LMP és a Baranyai Emberekért Szövetség egyet-egyet. Az LMP és a Jobbik új szereplő, eddig nem volt képviselőjük a megyei önkormányzatban. A Fidesz 2006-ban 21, az MSZP 15 képviselői helyet szerzett, a BESZ 2-t, az MDF pedig 1-et.

– Előzetesen azt tartottam volna jó eredménynek, ha abszolút többséget tudunk szerezni – mondta az előzetes eredmények megismerését követően dr. Hargitai János, a Fidesz-KDNP listavezetője. – Ez most realizálódott. Ha a négy évvel ezelőtti eredményekkel hasonlítom össze a mostanit, akkor az látható, hogy a Fidesz-KDNP öt százalékkal több szavazatot szerzett meg mint 2006-ban, ez mindenképpen előrelepés, örömteli fejlemény. Azzal, hogy két kis szervezet is bekerült a képviselő-testületbe, sokszínűvé vált a közgyűlés, velük is együttműködésre törekszünk, de az egyértelmű, hogy a választók vitathatatlanul a Fidesz-KDNP-nek adtak felhatalmazást a megyei önkormányzat vezetésére – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Dr. Gulyás Emil, az MSZP listavezetője a következőképpen értékelte pártja eredményét:

– A legfontosabb, hogy megmaradt az esélyünk arra, hogy négy év múlva ismét többséget szerezhessünk a megyei közgyűlésben. Úgy gondolom, a parlamenti választások óta eltelt idő kevés volt ahhoz, hogy változzon a választók véleménye. Biztos vagyon abban, hogy tavasszal más lett volna a voksolás eredménye. Egyértelmű, hogy a Fidesz most minden jogot és felhatalmazást megkapott, még többet mint tavasszal, önmaguk számára is magasra téve a lécet. Mi konstruktív ellenzéki szerepre készülünk. A civil szervezetekkel eddig is jól tudtunk együttműködni, a jövőben is erre fogunk törekedni – mondta dr. Gulyás Emil.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!