Közélet

2010.10.30. 07:33

Amerikai kormányzati pénzek Siklóson?

Az idén kezdené a befektető a több ütemből álló fejlesztést, amelyben amerikai kormányzati pénzre is számít.

Babos A.

„Rehabilitációs központ lesz itt, talán még amerikaiak, volt katonák is jönnek majd” – beszélik az emberek, főként persze a jól értesültek Siklóson a volt határőr-laktanyával kapcsolatban. Annyi bizonyos, hogy az előkészítő munka szépen halad, bár a terület új tulajdonosának eredeti terveihez képest van némi csúszás. Amint azt lapunknak a befektető képviselője korábban elmondta, már az ősszel szerették volna elkezdeni az építkezést, és 2011 tavaszára tervezték a befejezést, ám a munka máig nem indult el. A látvány mindenesetre megdöbbenti azt, aki az elmúlt hónapokban, netán években nem járt a városban. A volt laktanya elhanyagolt épületeit lebontották, csak a főépület szerkezeti váza áll még, és a környezete is tiszta, rendezett.

Megírtuk korábban, hogy a tervek szerint kétszáz szobás, négycsillagos sporthotelt, hozzá tartozó üzletközpontot és kiszolgáló részt, valamint a fejlesztés harmadik ütemében a hotelhez tartozó, de különálló apartman házakat szeretnének építeni. A befektető Grontmij Canor Kft. egyik képviselőjénél érdeklődtünk arról, mi igaz a városi pletykából, és mikor indulhatnak a fejlesztéssel. Megtudtuk, hogy a jogerős építési engedélyt két hete kapták meg, még ebben az esztendőben nekiállnak a földmunkáknak, és a jövő év végére szeretnének meglenni az első ütemmel, amelyben valóban egy termálvizes részleggel is rendelkező sporthotelt és annak kapcsolódó létesítményeit építenének meg. A teljes tervek szerint azonban a hathektáros területen valóban szeretnének rehabilitációs központot kialakítani, amelyhez amerikai kormányzati pénzeket remélnek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csak az épület váza maradt meg az előkészítő munkálatok során
[/caption]

Azt már korábban elmondták, hogy a beruházás finanszírozásába magántőkét, az energetikai részleg felépítéséhez pedig uniós pályázati forrásokat is szeretnének bevonni.

Ingyen kapta a város

Négy éve került vissza a volt határőr kiképző bázis a siklósi önkormányzat tulajdonába. A város közepén elterülő hathektáros területet ingyenesen és tehermentesen adta át 2006-ban a Regionális Határőr Parancsnokság a városnak. Az akkoriban 340 millió forintos nyilvántartási értékű ingatlant éveken át hiába próbálták eladni, érdeklődő több is, komoly vevő egy sem akadt. A több mint 15 éve üresen álló laktanyát végül idén tavasszal adta el az önkormányzat 120 millió forint plusz áfáért egy holland tulajdonosi hátterű fővárosi ingatlanfejlesztő cégnek.

Babos A. Csak az épület váza maradt meg az előkészítő munkálatok során -->

Címkék#Siklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!