Közélet

2010.10.25. 17:08

Csúcsforgalomban is dolgoznak az aszfaltfestők

Az esős év miatt az aszfaltfestési munkálatok nem a megszokott rend szerint zajlanak a forgalom lehető legkisebb akadályoztatása mellett.

Babos A.

Sok autós nem érti, miért kell csúcsforgalomban festeni az útburkolatot. Lapunk a kérdéssel Weidinger Antalhoz, a Pécs Holding Zrt. divízió vezetőjéhez fordult. Közölte, a rendkívüli esős év miatt a szokásos aszfaltfestési munkálatok nem a tervezett rend szerint haladtak, akkor ugyanis nem lehet efféle munkákat végezni. Így a megbízott vállalkozásnak iparkodnia kell, hogy a határidőből ne, vagy ne sokkal csússzon ki. Az aszfaltfestést hidegben, melegben is lehet végezni, ám vizes burkolaton nem, még ha gyorsan száradó, nem vizes alapú festékkel is szórnak. Kisebb területen „örökké tartó” felfestéssel is dolgoznak. E módszer alkalmas például zebrák „felfestésére”, aránya a városban mintegy 30 százalék/négyzetméter lehet.

Hagyományosan az összes városi kezelésű úton újrarajzolják a burkolati jeleket, nagyjából egy év alatt ugyanis a kisebb forgalmú helyeken is megkopnak. Mindamellett Weidinger Antal azon véleményének is hangot adott, hogy az éjszakai festés nem csak pluszköltségekkel (éjszakai, hétvégi pótlék, világítás díja stb.) és zajjal jár, de minden biztonsági intézkedés megtörténte esetén is nagyobb a balesetek, sőt, akár bűncselekmények kockázata is. Arra is rámutatott, hogy éjszaka és hajnalban a pára is lecsapódik, ami nedvesebbé teszi a kopóréteget, így a hatékonyságot csökkenti. Hangsúlyozta: miként az előző években, úgy a jövőben is arra törekszenek, hogy a forgalom lehető legkisebb akadályoztatása mellett végezzék a festési munkákat.

Babos A. -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!