Közélet

2010.10.05. 09:36

Elkészült Pécs leendő planetáriuma

A pécsi planetárium-történet újabb fordulata: október elején megtörtént az új pécsi planetárium műszaki bejárása. A helyszín ezúttal nem fenn a Mecsek-oldalban, hanem lenn a városban, annak keleti oldalán van.

bama.hu (forrás: csillagaszat.hu)

A Zsolnay Vilmos alapította régi porcelángyár közepén zajlanak - az Európa Kulturális Főváros 2010 program keretében - a Zsolnay Kulturális Negyed többmilliárd forintos költségű munkálatai. A százéves, patinás, Zsolnay-kerámiás épületeket felújítják, átalakítják, kibővítik, hogy a kultúra számos ágának szolgálatába állhassanak. Képtárak, múzeumok, műtermek, előadótermek alakulnak ki.

A régi, hetvenes években épült pécsi planetáriumot 2008 novemberében bontották le.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A planetáriumot rejtő épületegyüttes déli főbejárata. Felül a rézborítású félgömb teteje jelzi a planetárium helyzetét (fotó: csillagaszat.hu)
[/caption]

A negyed közepén egy műszaki interaktív múzeum és egy modern képtár között épült meg az elmúlt pár hónapban az új planetárium. A főbejárattól szinte nem is látszik a pécsi csillagászat új otthona, mert a jóval terjedelmesebb épületek minden oldalról körülveszik. Csak a felül kikandikáló rézborítású kupola felső része árulja el, hogy merre rejtőzik. Ráadásul a terep erősen lejt északról dél felé, így a külsőleg egyszintesnek tűnő épület a lejtőt kihasználva több szintet rejt. A déli irányból a főbejáraton belépve jobbra recepciós pult (jegyváltás, információ) igazít el, és balra máris a planetáriumba vezető kétszárnyú ajtót láthatjuk.

A Zsolnay-negyed alakuló épületeiról készült képgalériát itt találja!

Az építészetileg és épületgépészetileg elkészült belső térbe belépve alul egy négyzet alapú, 9x9 méteres tér (csúszásmentes önterülő padlóburkolattal, középen áramvételi helyekkel), majd 2,1 méter magasan kezdődik a hatalmas, 8 méter átmérőjű szabályos félgömb kupola, sima vakolással hófehérre festve. Körben a falak mentén sorakoznak a központi fűtés radiátorai és a szellőzés elszívó és befúvó nyílásainak rácsozatai. Itt újabb villamos szerelések, áramvételi helyek vannak. A planetárium teréből északra egy keskeny (ablaktalan) raktárhelyiség is van. A 40 darab, speciálisan planetáriumokba való döntött, fejtámlás ülőhelyet már megrendelték, hamarosan szállítják és szerelik. A planetáriumon kívül, de az épületegyüttesen belül kisebb előadótermek, ruhatár, büfé, mosdók találhatók.

Egy régi százéves lépcsőn felfelé haladva az épület tetőteraszára érünk, ahol újra láthatóvá válik a planetárium - pontosabban annak rézzel borított kupolája. A kupola körüli, járható tetőterasz hatalmas területű és kívülről is megközelíthető. Ide akár csillagászati távcsövekkel ki lehet települni és bemutatások helyszíne is lehet. Innen az égbolt jelentős része látható, főleg dél és nyugat felé egészen alacsonyra is tekinthetünk.

A kezdeményezők a planetárium kupolájának rézfedése körül csoportosulva. Bár az épület belsejéhez képest egy szinttel feljebb vagyunk, de a terep lejtése miatt újra "földszintre" kerültünk.

Az új pécsi planetáriumnak a helye és az épülete megvan, van villany, fűtés, szellőzés. Ám ez még csak egy üres tér, a csillagos eget vetítő műszer egyelőre nincs beszerelve - ez a következő hónapok feladata lesz. Addig Pécs leendő új planetáriumának illik csak neveznünk. Szerencsére ezt a speciális alakú és helyzetű teret aligha lehet másra használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!