Közélet

2010.10.20. 08:21

Előbb rendbe kellene tenni a tévétornyot

Díszkivilágítást kaphat a jövőben a tévétorony egy terv szerint. Az EKF-program kapcsán megújult köztéri világítás ugyancsak hozzájárulhat Pécs idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez.

Babos Attila

– Több cég is megkereste a múlt évben a városvezetést azzal, hogy kivilágítanák a tévétornyot – erősítette meg a sajtóhírt Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere. – Volt is egy rövid próbaüzem, akkor a torony gyönyörű fénybe borult, ám nyilvánvalóan alaposan meg kell vizsgálni azt, hogy a torony mely részét, miként, milyen erővel kellene megvilágítani ahhoz, hogy a legjobb eredményt a legköltséghatékonyabb módon érjük el. Az északi részét feltehetően nem vagy alig kellene kivilágítani például – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ki fogják világítani? (fotó: Kiefer Béla)
[/caption]

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a város vezetése szerint is érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen, mert hosszú távon többet hozhat a városnak mint a befektetett összeg. Amellett ugyanis, hogy az itt élőknek okozhat mindennap örömöt a kivilágított szimbólum, Pécs idegenforgalmi vonzerejét is növelheti. Csakúgy mint az EKF-program kapcsán átépített terek új köztéri és díszkivilágítása. Az egyik legfontosabb nyilvánvalóan a Széchenyi tér, ahol – amint azt dr. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta – a Dzsámi, Hunyadi János lovasszobra, a Szentháromság szobor és a Zsolnay-kút is díszkivilágítást kapott. A rendszert annyiban építik majd még át, hogy a Dzsámi esti, a szobrok, a kaszkád és a tér halogénsorának díszvilágítását egy külön órára kapcsolják majd.

Arról is szólt, hogy az önkormányzat előtti szökőkút terveiben eredetileg fehér fény szerepelt, de kipróbálták a színes izzókat is, s olyannyira tetszett a pécsieknek, hogy így marad a jövőben is – e szándékot egyébiránt Nagy Csaba is megerősítette.

Alkonyattól pirkadatig

Magay Miklós, Pécs városfejlesztési főosztályának osztályvezetője közölte, a Széchenyi tér díszkivilágításának próbaüzeme most ért véget, néhány hete tart a rendes üzem. Így innen egyelőre pontos költségekről nem tud beszámolni. A Zsolnay-szobor díszvilágítása mintegy havi 5000 forintba kerül. A közvilágításra évente több százmilliót költ, tavaly 522 millió 748 ezer forintot fizetett ki Pécs. Az összes éves üzemóra 4163, a városban jelenleg 19 300 köztéri lámpatest működik.

A díszkivilágítás egy része a közvilágítási rendszerre van rákötve (pl. Kossuth tér), másutt, pl. a Széchenyi téren külön rendszeren van, és érzékelős alkonykapcsolókkal látták el. Átlagosan mintegy 13 órát, alkonyattól pirkadatig vannak kivilágítva a főtéren a szobrok, bár egyesek szerint valamivel szürkület előtt is beindíthatnák a rendszert (fotózás miatt, többen látnák stb.). Nagy Csaba közölte, megvizsgálják ezt a kérést is, s ha indokolt, igent mondanak rá.

A tulajdonos tárgyalna

A tévétorony, az adóépület, és szűk, közvetlen környezete az Antenna Hungária (AH) tulajdonában van, a körülötte lévő terület a város itt tehát speciálisak a tulajdonviszonyok – fogalmazott Tóth András, az AH kommunikációs vezetője. Azért kerestük meg őket, mert sokan vélekednek úgy a torony kivilágításáról, hogy előbb a környezetét, s magát az építményt kellene rendbe tenni, mert siralmas állapotok uralkodnak ott. Tóth András közölte, tudnak arról, hogy van mit javítani a környezeten és az épületen, és készek erről is, és a díszkivilágításról is tárgyalni a várossal, ha hivatalos megkeresést kapnak ebben az ügyben. Emlékeztetett arra, hogy 15 éve ki volt világítva a torony, ennek részükről akkor sem volt akadálya, de akkor is a város vállalta az üzemeltetést.

Címkék#Nagy Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!