Közélet

2010.10.28. 18:22

Emlékezők sokasága a temetőkben

Már a Mindenszenteket megelőző napokban is sokszorosára emelkedett a forgalom a baranyai temetőkben.

Máté Balázs

A megye temetőiben és a környékükön már csütörtökön is sokkal többen voltak, mint egy megszokott hétköznapon: a sírkertekben a hozzátartozók rendbe tették szeretteik sírjait, hogy Mindenszentekkor és Halottak napján méltóan emlékezhessenek.

-------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban: Ön hol vásárolja meg a temetőbe  szánt virágokat?
-------------------------------------------------------

A pécsi köztemetőbe több tízezer látogatót várnak a hétvégén. A sírkert – csakúgy, mint a legtöbb temető, így a komlói és a mohácsi is – tovább tart nyitva a következő napok során, november 2-ig reggel hattól este nyolc óráig. Augusztusban számoltunk be arról, hogy a látogatók panaszaira reagálva megerősítette a pécsi központi sírkert őrzését, szigorította látogatási rendjét a Pécsi Temetkezési Vállalat.

A kocsival érkezők számára fontos tudnivaló, hogy a pécsi temetőbe október 31-én és november 1-jén csak a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezők hajthatnak be. A sokszorosára növekvő forgalom miatt idén is módosul a baranyai megyeszékhelyen a temető környékén a közeledés rendje. A Siklósi út egy részén a külső forgalmi sávokban szombaton reggel hat órától hétfő este kilencig ideiglenes parkolókat alakítanak ki. A Nagyárpádi úton tilos lesz a megállás, ugyanakkor az onnan érkezőkben a temető bővítési területén ingyenes parkolást biztosít a Pécsi Temetkezési Kft.

A rendőrök természetesen szükség esetén irányítják a forgalmat, segítik a gyalogosok átkelését. Ellenben a szabálytalanul parkoló kocsikat – ha nem találják meg a közelben a tulajdonosukat –, szükség esetén el is szállíttatják, erre az eshetőségre kiegészítő táblák elhelyezésével is felhívják a figyelmet.

A pécsi köztemetőben, a ravatalozó előtt egyházi közreműködéssel november elsején, hétfőn öt órakor tartanak megemlékezést.

Sűrítik a járatokat

Pécsett a temető déli és északi kapujánál is megálló helyi autóbuszjáratok – csakúgy, mint az összes helyi járat – vasárnap a vasárnapi, míg hétfőn a munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint közlekednek. Azonban ha az utasforgalom indokolja, a korábbi évek gyakorlata szerint a közlekedési társaság mindkét napon sűríteni fogja a temető felé közlekedő járatokat.

Máté Balázs Sűrítik a járatokat

Pécsett a temető déli és északi kapujánál is megálló helyi autóbuszjáratok – csakúgy, mint az összes helyi járat – vasárnap a vasárnapi, míg hétfőn a munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint közlekednek. Azonban ha az utasforgalom indokolja, a korábbi évek gyakorlata szerint a közlekedési társaság mindkét napon sűríteni fogja a temető felé közlekedő járatokat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!