Közélet

2010.10.23. 20:09

Gyertyák, zászlók, koszorúk - 56-ra emlékezett Pécs

Rendhagyó, de méltó módon emlékeztek meg az 56-os forradalom kitörésének évfordulójáról Pécsett. Élő kosztümös történelemórát láthattunk 60 percben, négy és fél helyszínen.

Babos Attila, K. E. I., M. B. (DN)

Ünnepi beszédek, formaságok helyett büszke, méltóságteljes kreatív rendezvényt, élő történelemórát rendeztek szombaton Európa Kulturális Fővárosában, színház, irodalom, zene és tánc segítségével. Csendes és méltóságteljes ünnepet szervezett az önkormányzat. Az aktív részvételt kívánó, többhelyszínes-vándorlós rendezvény amiatt tűnt igazán hatásosnak, és szerencsés formának, mert így a pécsi polgárok is főszereplővé váltak, még inkább magukénak, személyesnek érezhették az ünnepet. Nem két oldalon álltak – a beszédeket mondók, a színészek, illetve a hallgatóság –, hanem együtt vonultak, közösen emlékeztek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Zenés-táncos történelmi játék idézte meg a forradalom szellemét
[/caption]

A hivatalosnál épp fél órával később kezdődő megemlékezés a Széchenyi térről indult, ahol mintegy ezren gyűltek össze az ünnepségre érkezők. Itt a tömegben már láthattunk a kezdés előtt is korhű (vagy annak megfelelő) ruhákba öltözött fiatalokat, akkoriban divatos sminkeket a lányokon. Hogy forradalmárok, a nemzetiszínű karszalag jelezte a kabátok ujján, fegyverek nélkül gyülekeztek.

Az ünnepség hangszórókból szóló forradalmi verssel kezdődött, miközben a városháza erkélyein megjelenő résztvevők magyar trikolórt lengettek, s egy forradalmárokat szállító korabeli katonai dzsip gurult be a térre a Munkácsy utcából. Ezt követően az Irgalmasok utcáján vonultak az emlékezők a Kossuth tér irányába, ám a Teréz utcánál néhány percre mindenki megállt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megemlékezés helyszínei között együtt vonultak a szereplők és ünneplők
[/caption]

Itt az amerikai jelenetet tekinthettük meg, amellyel az amerikai kormányzat megígért segítségének elmaradását kívánták bemutatni. Ehelyett egy csillagos-sávos lobogót lengető férfi mellett a rendezvény koreográfusát, Hágen Zsuzsát láthattuk Marilyn Monroe-ként, amint hosszú fehér szoknyáját fellebbenti a szélgép, utalva az 1955-ös Hétévi vágyakozás híres jelenetére.

A műsor rendezője Szabó Sándor volt, s a résztvevő száz táncos a pécsi Misina, Mecsek, Baranya és Tanac, valamint komlói és kozármislenyi együttesekből érkeztek.

A következő két helyszín egynek is nevezhető, hisz a Kossuth tér nyugati oldalán előbb ötágú vörös csillagot rántottak le a magasból a táncosok, majd az ekkor már gyertyát tartó egybegyűltek a tér másik felére vonultak. Itt hangzott fel Nagy Imre híres, 1956. november 4-i rádióbeszéde, miközben a miniszterelnök alakja is megjelent egy ablakban.

Himnusz és szózat is volt végül – sőt székely himnusz is – egymás után, egy szuszra, spontán énekelve a 48-as téren, az 56-os emlékműnél, az ünnepség végén, ahová a Kossuth-térről gyalogoltak át a résztvevők. A koszorúzás és főhajtás közben a gyertyákat az emlékmű gránitján helyezték el az emlékezők.

Komló rendet akar

Első alkalommal tartottak egyetlen hivatalos ''56-os ünnepséget tegnap délelőtt Komlón, korábban a városházi ellenzék külön ünnepelt. Most azonban gyakorlatilag nincs ellenzék a volt bányászvárosban. A színházban kulturális műsorral kezdték az emlékezést, majd a Városház téri 56-os emlékkőnél koszorúztak. Polics József polgármester háromszáz fős tömeg előtt arról beszélt, hogy óvja a komlóiakat a szélsőségektől, és hogy a cél a béke és a rend megteremtése is.

Mohácson kísértet a beszédben

Mohácson pénteken délután rendezték a forradalomra emlékező ünnepséget. A városháza előtt iskolások adtak műsort, majd dr. Hoppál Péter mondott ünnepi beszédet. A fideszes országgyűlési képviselő megindító, az elmúlt évtizedek, a közelmúlt, s napjaink meghatározó történéseit számba vevő beszédében a múlt század legnagyobb hazugságának nevezte a kommunizmust. „Kísértet járta be Európát. Jött, ment, lopott, rabolt, s mikor vége lett, még csak bocsánatot sem kért” – mondta.

Kitüntetések az ünnepen

Prof. dr. Borhidi Attilát (PTE), és a Szigetvár mellett élő Demjén Ferencet a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, Palkovics Sándor alezredest, a Pécsi Rendőrkapitányság gyárvárosi rendőrőrsparancsnokát Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki a nemzeti ünnep alkalmából.

Babos Attila, K. E. I., M. B. (DN) A megemlékezés helyszínei között együtt vonultak a szereplők és ünneplők Zenés-táncos történelmi játék idézte meg a forradalom szellemét -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!